De lysende taltaster i musepladen er store og nemme at betjene.

ASUS ZenBook 14 UX3405M

Den nye Zenbook 14 har knapt noen svake punkter, og det skjulte talltastaturet er en smart nyskapning.

av Morten Skeldal Østergaard #Datamaskin #Asus
9.3

Den nye Zenbook-maskinen fra Asus koster litt mer, men så byr den også på komponenter og spesifikasjoner fra øverste hylle.

Under et gjennomført elegant ytre finner vi en av de raskeste prosessorene fra Intel. Sammen med en ditto SSD og 32 giga­byte ram av samme høye kvalitet, gjør det at maskinen oppleves som usedvanlig kvikk.

Målingene våre av overføringshastigheten til og fra SSDen viste at den er blant de raskeste vi har testet, og kapasiteten er på en hel terabyte.

Styreplaten fungerer i utgangspunktet som man forventer, men den har en smart ekstrafunksjon. Du kan nemlig trykke på et lite ikon og forvandle den til en kalkulator. Det virker nesten som trolldom når tallene fra null til ni plutselig lyser klart og tydelig på den ellers mørkegrå bakgrunnen. Bortsett fra at tallene er berøringsfølsomme fungerer de som et vanlig talltastatur, og det er virkelig en gave for alle som ofte jobber med tall og regneark.

Det vanlige tastaturet virker derimot middelmådig. Som på andre bærbare maskiner er det heller ikke her plass til å gi tastene tilstrekkelig vandring, og det gjør responsen i taste­trykket litt ullen. Belysningen i de samme tastene er derimot en god ting som gjør det lett å bruke maskinen også i halvmørke omgivelser.

Skjermen er av usedvanlig god kvalitet og benytter den samme OLED-teknologien som vi finner i mange mobilskjermer. OLED utmerker seg med dyp kontrast mellom svarte og hvite bildepunkter, og det får ikke bare bilder og video til å gjengis på en overbevisende måte. Det gjør det faktisk også lettere å jobbe med vanlige kontorprogrammer i Windows. Skjermen er dessuten berøringsfølsom. Derfor er det litt irriterende at den bare kan slås 180 grader bakover i stedet for å kunne legges helt over til baksiden av maskinen, slik at den kunne fungert som et nettbrett.

Vi har egentlig sansen for den kompakte strømforsyningen som følger med, og som gjør den lett å ta med i pc-vesken. Derimot hadde det vært en fordel hvis vi selv kunne få velge på hvilken side av maskinen USB-ledningen skal kobles til. De to USB-C-portene er nemlig plassert på samme side, og fordi ledningen er kortere enn på mer tradisjonelle strømforsyninger, opplevde vi til tider litt ubekvemme arbeidsstillinger for å få ledningen til å rekke hele veien til stikkontakten på veggen.


+ Fantastisk skjerm

+ Lynrask prosessor og SSD

– Middelmådig tastatur

Find the best price

Conclusion

Den nye Zenbook 14 har knapt noen svake punkter, og det skjulte talltastaturet er en smart nyskapning.

Spesifikasjoner

Merke
Asus
Prosessor
Intel Core Ultra 7-processor
Skjermkort
Intel Arc Graphics
Minne (RAM)
32 GB
Lagringsplass
1 TB M.2 PCIe NVMe SSD Gen 4
Skjermstørrelse
14"
Skjermoppløsning
2880 x 1800 pixels
USB-porter
2 x USB-C, 1 x USB-A
Tilkoblinger
HDMI, 3.5 mm
Nettverk
Wi-Fi 6E
Mål
31,2 x 22 x 1,5 cm
Vekt
1,3 kg
Operativsystem
Windows 11 Home
CPU Mark
26748
2D Mark
807
3D Mark
5609
Memory Mark
2782
Disk Mark
27869
Benchmark (høyest er best)
6420