XYZ da Vinci Jr. 1.0 3in1

3D-skriver med innebygd skanner og valgfri lasermodul

av #Diverse #XYZ Printing
5.0

3D-skrivere har etter hvert fått noen år på baken, men de har alltid slitt med de samme svakhetene: De er utrolig vanskelige å bruke, og de er altfor dyre og man savner overbevisende argumenter for hvorfor man ikke kan leve uten muligheten til å skrive ut 3D-objekter.

 

Det forsøker XYZ Printing å gjøre noe med. Da Vinci Jr. er nemlig en smart begynnermodell som kobles til via trådløst nettverk eller USB. Det gjelder likevel å holde tungen rett i munnen når man skal sette sammen de enkelte delene og montere filamentet (rullen med plasttråd som smeltes om til 3D-objekter). Likevel er det ikke vanskeligere enn at alle kan være med. I tillegg inneholder skriveren noe så nyttig som en integrert 3D-skanner. Det betyr at du kan skanne inn objekter og få vist en 3D-tegning av dem på dataskjermen. Den tredje av skriverens 3-i-1-funksjoner er en lasermodul som gjør det mulig å for eksempel gravere inn tekst på det du skriver ut, men den modulen må kjøpes som ekstrautstyr, og vi hadde dessverre ikke muligheten til å teste den.

 

De fleste andre 3D-skrivere må kalibreres før hver utskrift. Det er en litt tung og treg prosess, men XYZ-skriveren gjør det automatisk. Det er mulig å styre skriveren fra det lille panelet på fronten, og du kan også skrive ut fra 3D-tegninger på et minnekort som du kobler til skriveren. Ellers foregår alt fra pc-en og programmet XYZware. Du kan til og med tegne dine egne objekter med programmet XYZmaker, men personlig foretrekker jeg å bruke gratisprogrammet Google SketchUp. Her er vi også ved det som er skriverens akilleshæl. Den medfølgende programvaren er nemlig ustabil og mangler helt grunnleggende funksjoner. Det er faktisk så ille at du ikke engang kan oppdatere programmene når de selv ber om å bli oppdatert.

 

Det store hinderet ved 3D-skrivere er likevel at du ofte er avhengig av at andre har hatt samme behov som deg, og derfor har lagt ut en 3D-tegning på nettet som du kan laste ned. Det er nemlig ikke helt enkelt å tegne 3D-objekter hvis du skal ha en mer komplisert form enn en firkantet boks. Her har imidlertid Vince Jr. 1.0 3in1 den store fordelen, i hvert fall i teorien, at du kan skanne inn objektet som en 3D-tegning. Det er praktisk hvis du for eksempel trenger en reservedel eller har en defekt plastdings, som lokket til fjernkontrollen til tv-en, et ødelagt støvsugermunnstykke eller lignende. I praksis er dessverre skanneren fullstendig ubrukelig. De skannede objektene vises med store manglende flater, og det er så mye støy i tegningene at de ikke lar seg skrive ut, selv etter gjentatte kalibreringer av skanneren. Ofte henger skannerprogrammet etter skanning, slik at du ikke engang kan lagre tegningene.

 

XYZ-skriveren bruker filament av PLA-typen, som er miljøvennlig produsert av biologisk nedbrytbare materialer. Filamentet leveres i mange farger og koster cirka 165 kroner per kilo. En rull med en kilo plasttråd holder til ganske mange 3D-utskrifter, selvfølgelig avhengig av hvor store de er. Maksimal utskriftsstørrelse er 15 x 15 x 15 centimeter.

 

Tatt i betraktning at skanneren er ubrukelig, får du andre og bedre 3D-skrivere til en lavere pris enn de 4500 kronene du må gi for da Vinci Jr. 1.0 3in1.

Konklusjon

3D-skriver fra XYZ Printing med innebygd skanner klarer utskrifter noenlunde tilfredsstillende, men skanning fungerer ikke.

Spesifikasjoner

Merke
XYZ Printing
Produkttype
3D-skriver
Mål
42 x 43 x 38 cm
Vekt
15
Tilkobling
USB, WIFI
Annet
Bruker PLA-filament, 1,75 mm