Synology DS416PLAY

Lynrask NAS med mye ekstra

av #Nettverksdisk (NAS) #Synology
10.0

Vi har tidligere lovprist Synology for å levere avanserte, men likevel svært brukervennlige NAS-tjenere, og den nye DS 416 Play er intet unntak. Firetallet i navnet angir at modellen har plass til fire harddisker. Er det mer enn du har bruk for, kan du kjøpe lillebroren DS 216 Play med plass til to harddisker. Som vanlig med Synology-tjenere, må harddiskene kjøpes i tillegg og monteres i de innebygde skuffene. Det kan du gjøre uten verktøy på DS 416 Play, takket være en klikkmekanisme på fronten. Deretter kobler du NASen til nettverket med kabel og logger inn på systemet med en vanlig nettleser på pc-en. Resten er nesten selvforklarende takket være den enkle veiledningen som viser hva du skal gjøre. Oppsettet minner mye om Windows med sine oversiktlige vinduer. Støynivået er også så lavt at du uten problemer kan ha boksen stående midt i rommet uten å bli forstyrret. Du kan koble til fire harddisker på opptil 8 TB hver og dermed få tilgang til hele 32 TB (32 000 gigabyte).

DS 416 Play koster nærmere 5000 kroner og er altså ikke blant de billigste – selv for tjenere med plass til fire disker – men det har en god forklaring: Synology har nemlig tilgodesett produktet med til dels svært nyttig ekstrautstyr. Den har en krets for ma­skinvarekonvertering av video og maskinvarekryptering, slik at du kan beskytte alle filene uten at det går utover ytelsen.

Med maskinvarekonverteringen kan tjeneren konvertere en enkelt 4K-video av gangen eller hele fire videoer i Full HD som sendes samtidig til fire enheter. Ved å kode om videoene er du sikker på at filmene kan vises på alt du har av utstyr, fra Smart TV til mobiltelefoner, uten at nettverket kneler. Vi testet funksjonen med programmet DVBLink, som gjør det mulig å se og ta opp tv ved hjelp av en Synology-NAS. Mens du normalt må ha en opplastingshastighet til internett på 3–10 Mbit for å se levende tv når du ikke er på hjemmenettverket, var det nå mulig med en hastighet på bare 512–1024 kbit. Det skyldes at tv-signalet blir kodet om av den smarte kretsen før det sendes videre ut på internett. Er dette funksjoner du klarer deg uten, kan du spare drøye 500 kroner på å kjøpe den vanlige DS 416 i stedet.

Ved normal bruk kan man virkelig merke hvor effektiv den integrerte Intel-prosessoren faktisk er. Alt foregår i et rasende tempo, uansett om du starter nedlasting av filer i programmet Download Station, flytter filer og mapper i Utforsker eller starter avspilling av film og musikk. Prosessoren har en klokkefrekvens på opptil 2,48 GHz, og sammen med et arbeidsminne på 1 GB gir det ytelser som holder til de mest krevende oppgaver.

 

Konklusjon

En svært rask NAS med plass til fire harddisker og med maskinvarebasert videokonvertering. Her får du ytelse og funksjon i toppklasse!

Spesifikasjoner

Merke
Synology
Prosessor
Intel Celeron N3060 1,6-2,48 GHz
Minne
1 GB DDR3
Kapasitet
Op til 32 TB
Tilkoblinger
2 x Gbit LAN, 3 X USB 3.0
Antall harddiskplasser
4
Mål
16,5 x 20,3 x 23,3 cm
Vekt
2,04
Strømforbruk
29 watt
Skrivehastighet
187 MB/s
Lesehastighet
225 MB/s