Microsoft Edge

Før eller siden vil Microsoft Edge erstatte den aldrende Internet Explorer, og nettleseren er både rask og lettnavigert.

av #Programmer apper spill #Microsoft
4.5

Sammen med Windows 10 lanserte Microsoft en helt ny nettleser som med tiden skal erstatte den over tyve år gamle Internet Explorer. Dessverre virket ikke Edge helt ferdigutviklet da Windows 10 ble lansert, og derfor valgte Microsoft også å beholde den gamle Internet Explorer inntil videre.

 

Edge viser imidlertid gode takter og har flere fordeler fremfor Internet Explorer. Designen er enklere og ikke så full av funksjoner, og den er betydelig raskere. Starttiden når du åpner Edge etter omstart av maskinen, er på bare 1,1 sekund. I tillegg besto den testen av både HTML5 og JavaScript med glans. Edge er faktisk raskere enn fem andre ledende nettlesere når det gjelder kjøring av JavaScript.

 

Årsaken til de gode testresultatene har henger nok sammen med at Edge ganske enkelt mangler en del grunnleggende egenskaper. Utvalget av utvidelser er svært begrenset, og det vil først endre seg med en stor Windows 10-oppdatering i løpet av 2017. Du kan med andre ord ikke bruke Edge som din eneste nettleser, da du ofte vil støte på hjemmesider som krever et tilleggsprogram som Edge ikke støtter. For vanlig hverdagsbruk og som tillegg til en mer moden nettleser, får du likevel en rask nettleser som er både oversiktlig og lett å finne frem i.

 

De viktigste funksjonene finnes allerede i Edge. Du får passordadministrasjon, automatisk blokkering av sprett-opp-vinduer, faner og god støtte for HTML5, som er den nyeste standarden for koding av hjemmesider.

 

HTML5 test: 460 av 555

JavaScript test: 210,57

Konklusjon

Etter hvert vil nok Edge utvikle seg til en god nettleser, men vi er ikke der riktig ennå. Den store svakheten er at den mangler utvidelser – selv om den er lynrask.

Spesifikasjoner

Merke
Microsoft
Funksjoner
Sprett-opp-blokkering, privat nettlesing, passordadministrasjon, faner
Annet
JavaScript testet med: http://browserbench.org/JetStream