ASUS RT-AC5300

ASUS RT-AC5300

Ekstremruteren

av #Ruter #ASUS
8.0

Du skal ha helt spesielle behov hvis du er villig til å betale over 5000 kroner for en trådløs hjemmeruter. Asus RT-AC5300 er en ekstrem variant av arten, og det står tindrende klart allerede når du pakker den ut.

Den veier 1,8 kilo, den er enormt diger og den har åtte kraftige eksterne antenner som gir den et litt utenomjordisk utseende. Den ligner ikke på noen ruter vi har testet tidligere.

Produsenten lover trådløse signaler på tre bånd – ett på 2,4 GHz og to på 5 GHz – og vanvittige hastigheter, i hvert fall i teorien. Tallet i modellnavnet angir at ruteren overfører data med opptil 5300 Mbit/s. Det er riktignok de teoretiske hastighetene på n-båndet på 2,4 GHz kombinert med de to ac-signalene på 5 GHz, men det endrer ikke det faktum at ruteren er utrolig rask og kraftfull.

De åtte massive antennene sørger både for raske trådløse signaler og for at signalene når langt i et stort hus. Vi målte et mye kraftigere signal i alle rom i et rekkehus på to etasjer, sammenlignet med en ellers utmerket ac1200-ruter. Du vil trolig også ha et godt signal i hagen eller garasjen med Asus RT-AC5300 som en del av nettverket.

Vi har målt snitthastigheter på rundt 310 Mbit/s på 5 GHz-båndet, og nesten 100 Mbit/s på n-nettverket, som til gjengjeld har større rekkevidde. Det er unektelig bra, men tross alt hastigheter som også er mulig å oppnå med ac-rutere som koster en tredel.

Ruteren settes opp ved hjelp av nettleseren på en pc, og her har både uerfarne og drevne nettverksrever gode muligheter for å skreddersy nettverket etter behov og følge med på trafikken som går gjennom ruteren. Mange av funksjonene er enkle å slå på eller av. Det gjelder også de opptil ni (!) gjestenettverkene som du kan opprette. Du kan koble til to eksterne disker, og du får fire porter for kablet nettverk. Du kan også koble til mye mer trådløst utstyr på nettverket i trygg forvissning om at Asus RT-AC5300 har kraft og båndbredde nok til alt og alle.

Konklusjon

En på alle måter ekstrem ruter for dem som bare vil ha det beste – uavhengig av pris.

Spesifikasjoner

Merke
ASUS
Trådløs standard
2,4 GHz, 5 GHz-1, 5 GHz-2
Nettverksporter
WAN (internet), 4 x LAN (netværk)
USB-porter
USB 3.0, USB 2.0
Mål
24,5 x 24,5 x 6,5 cm