Synology RT2600ac

Ruter med fire eksterne antenner, mulighet for å installere apper og en rekke avanserte funksjoner.

av Henning Dadkhah Rasmussen #Ruter #Synology
7.5

Vi har testet flere av de mange nettverksdiskene (NAS) fra Synology, men dette er den første ruteren vi har fått til test fra denne produsenten. Produkttypen er da også ganske ny for selskapet, og på papiret ser det ut som interessant bidrag til floraen av trådløse rutere på markedet.

Når man åpner esken med RT2600ac, finner man først et lite hefte med oversiktlige tegninger som viser den innledende installasjonen og ruteroppsettet. Det både virker og er ganske enkelt, men ett punkt i veiledningen bør få varsellampene til å blinke: Passordet til ruterens trådløse nettverk er nemlig «synology». Det vil si at samtlige rutere fra Synology har det samme passordet. Det er flere år siden det ble vanlig å selge rutere med unike passord og nettverksnavn som står å lese på en etikett under enheten. Synology-løsningen innebærer at hvem som helst kan finne passordet til det trådløse nettet med et enkelt Google-søk, og det understreker viktigheten av å gjennomgå det innledende oppsettet via ruterens styresider og velge et annet passord, og helst også et annet navn på nettverket. Det er det ikke gitt at alle får gjort.

Man får tilgang til konfigurasjonen ved å koble til ruterens trådløse nettverk og skrive IP-adressen til ruteren i adressefeltet i nettleseren, eller via router.synology.com, som finner ruteren automatisk. Veiviseren er enkel og oversiktlig og sørger for at man slipper å stille inn funksjonene manuelt. Veiviseren er på engelsk, men konfigurasjonen kan vises på norsk, slik at det er til å forstå også uten omfattende engelskkunnskaper.

Selv om veiviseren er på engelsk, er den både oversiktlig og lettfattelig.
Selv om veiviseren er på engelsk, er den både oversiktlig og lettfattelig.

Hvis du er vant med operativsystemet på nettverksdisker fra Synology, kjenner du straks igjen oppsettet. Det er nemlig nesten identisk. Her ser du et Skrivebord, som i Windows, med mulighet for å laste ned apper, og en startmeny som gir enkel tilgang til alle funksjoner. Det er befriende å se oppsettet på en ruter gjort så enkelt, godt og oversiktlig. På dette området er Synology-ruteren et eksempel som vi håper at andre vil følge.

Det tidsriktige og veldesignede operativsystemet gir tilgang til en startmeny med apper, på samme måte som i Windows.
Det tidsriktige og veldesignede operativsystemet gir tilgang til en startmeny med apper, på samme måte som i Windows.

Blant de tilgjengelige gratisappene finner vi blant annet forskjellige VPN-tjenere, en nedlastingsklient som kan sette i gang nedlastinger, som på en NAS, og et sikkerhetsprogram som beskytter mot trusler på nettet. Det betyr faktisk at du kan bruke ruteren som en liten NAS hvis du kobler en minnepinne eller en ekstern harddisk til en av de to USB-portene, slik at du får alt i èn enhet. Nettverkhastigheten plasserer riktignok ikke Synology-ruteren i toppsjiktet, men den klarer seg overraskende godt og har så kraftige komponenter at produsenten selv lover at den kan levere topphastigheter selv om du kobler til hundre enheter samtidig. Det har vi av praktiske grunner ikke hatt mulighet til å teste, men det er imponerende hvis det faktisk stemmer. Takket være de store eksterne antennene er også rekkevidden på det trådløse signalet svært god.

 

Conclusion

Synologys erfaring med NAS-teknologi gir uttelling også når de lager rutere. Du får faktisk mange NAS-funksjoner og et operativsystem som er både enkelt og oversiktlig. Standardpassordet til det trådløse nettverket bør imidlertid endres snarest mulig.

Spesifikasjoner

Merke
Synology
Trådløs standard
802.11a/b/g/n/ac
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit LAN
Nettverksporter
4 x LAN + 1 x WAN
USB-porter
1 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0
Strømforbruk
10,8 watt
Mål
7,7 x 28 x 16,9 cm
Oppgitt hastighet
2.4 GHz: 800 Mbit/s + 5 GHz: 1,73 Gbit/s
Annet
Kortleser for SD-minnekort