Anmeldelse av iPhone 7

Apple iPhone 7

iPhone 7 har fått en rekke gode oppgraderinger, og den nye telefonen er en av markedets absolutt raskeste og beste smarttelefoner.

av #Telefon #Apple
10.0

For å ha sagt det med det samme: Testen av iPhone 7 viser at telefonen er blant de aller beste på markedet. Skjermen er bedre en noensinne, kamerateknologien har fått et løft og den nye A10-prosessoren kan måle seg med det man finner i bærbare pc-er.

Etter å ha testet iPhone 7 kan vi likevel også fastslå at du klarer deg fint med en iPhone 5, 6, 6S eller iPhone SE til vanlig bruk.

Maskinvare: iPhone 7 er verdens raskeste smarttelefon

iPhone 7 er utstyrt med den nye A10-prosessoren. Den er 120 ganger raskere enn den første iPhonen som jeg kjøpte i USA i 2007 – og 40 prosent raskere enn A9-prosessoren fra iPhone 6, og det er merkbart.

Programmer og spill som krever mye grafikk- og prosessorkraft, starter øyeblikkelig, innlastingen skjer lynraskt og vi opplever aldri hakking i spill og tunge programmer. De første benchmark-målingene viser da også at A10-prosessoren feier konkurrentene av banen og at den på visse områder også kan måle seg med bærbare pc-er.

Prosessoren har også et lavt strømforbruk som betyr at Apple kan love to timer lengre batteritid med den nye iPhonen.

Fargestrålende skjerm

Retina-skjermen med sine 1334 x 750 piksler virker kanskje ikke så imponerende på papiret, men skjermen på iPhone 7 viser fargerommet DCI-P-P3, som kan gjengi 42 prosent av fargene som det menneskelige øyet kan se. Til sammenligning gjengir sRGB, som er den vanligste standarden for skjermer, cirka en tredel.

I testen av iPhone 7 er det åpenbart at det er forskjell på fargene når vi sammenligner med skjermen på iPhone 6. Man ser det for eksempel i spill med animasjoner av flammer, der røde og gule nyanser virker langt mer levende. Fargene er generelt dypere og kontrasten høyere.

Skjermen har blitt 25 prosent lysere, og det er noe man legger spesielt merke til i solskinn, der man slipper å lete etter den perfekte synsvinkelen for å lese en melding.

Fantastisk fotokvalitet

Kameraene på iPhone 7 har gjennomgått en teknisk overhaling. Nøkkelordene er optisk bildestabilisering, autofokus og raskere bildebrikke. Testen viser tydelig at kameraet fokuserer utrolig raskt – og mye raskere enn for eksempel kameraet i en iPhone 6.

Det forbedrede objektivet har en lysstyrke på hele f/1.8, og slipper dermed inn vesentlig mer lys på bildebrikken. Det gir seg blant annet utslag i at bilder som tas under dårlige lysforhold blir langt bedre, igjen sammenlignet med kameraet i iPhone 6.

 

iphone-6 iphone-7
iPhone 6 under dårlige lysforhold iPhone 7 under dårlige lysforhold

Designen – iPhone 7 tar farvel med hjemknappen

Utformingen er den samme som på iPhone 6. Telefonen ligger godt i hånden, men er nesten nøyaktig lik forgjengeren å se på. Det har imidlertid kommet til to nye farger. Den ene heter gagatsvart og skinnende blank, mens den andre bare heter svart og er matt svart. I tillegg fås den i de fargene sølv, gull og rosegull.

Hjemknappen er fjernet – det vil si; den mekaniske hjemknappen er erstattet av en trykkfølsom sirkel som gir det som kalles haptisk respons, altså en lett vibrasjon når du utfører en handling. Det fungerer overraskende fint, og det føles virkelig som å trykke på en knapp.

Den haptiske responsen komplementerer 3D-touch-funksjonen som ble lansert med iPhone 6S. Skjermen registrerer altså ikke bare at du trykker, men også hvor hardt du trykker. Vil du for eksempel sende en melding, trykker du bare litt hardere på Meldings-appen. Det gir en haptisk respons, og deretter får du mulighet til å velge «Ny melding» uten å måtte åpne appen og bruke et ekstra trykk for å åpne en ny, tom melding.

Jeg forstår likevel ikke helt hvorfor ikke Apple har fjernet hjemknappen helt og latt både den og fingeravtrykkslesere være en integrert del av skjermen når du for eksempel skal vekke telefonen til live. Det kommer muligens senere, når iPhone 8 skal markere tiårsjubileet for iPhone.

Ingen tradisjonell hodetelefonutgang

iPhone 7 mangler en egen utgang for hodetelefoner. I stedet for den tradisjonelle 3,5 mm hodetelefonutgangen skal hodetelefoner heretter kobles til Lightning-kontakten (som også brukes til lading). Heldigvis er Apple omtenksomme nok til å legge ved en adapter som gjør at du fortsatt kan bruke dine (nå foreldede) hodetelefoner via denne.

Apples argument er at fremtiden er trådløs. Vi skal med andre ord venne oss til trådløse hodetelefoner. «Vi er modige og tar det første skrittet», er omkvedet fra giganten. «Bluetooth gir ikke god lyd, og adaptere er noe herk», svarer kritikerne. Det går for øvrig rykter om at flere produsenter vurderer å følge eksemplet med å droppe jack-utgangen på fremtidige smarttelefoner.

Egentlig har jeg bare ett ankepunkt mot å droppe jack-utganven, men det er viktig: Når jeg ligger på sofaen og strømmer video, kan jeg nemlig ikke lade telefonen samtidig. Noen vil sikkert lansere adaptere med plass til begge kontaktene, men jeg er blant dem som ikke liker en så omstendelig løsning.

Til gjengjeld har iPhone 7 fått en ekstra høyttaler, slik at man kan høre stereolyd fra telefonhøyttalerne. Det fungerer når man surfer på nettet og ser korte videoklipp, men det erstatter ikke et sett små, gjerne trådløse høyttalere.

Når kommer det neste store?

Apple lanserte iPhone 7 med store ord og det lite oppfinnsomme slagordet «den beste iPhonen noensinne» – det skulle vel bare mangle.
Nettopp manglende oppfinnsomhet har vært typisk for de siste iPhone-lanseringene. De store teknologiske landevinningene har uteblitt, og vi har måttet ta til takke med oppgraderinger under panseret. Kameraet har blitt bedre, prosessorene raskere og flere, og det er installert bedre sensorer – men mangelen på de store teknologiske gjennombruddene har nok skuffet en del innbitte Apple-tilhengere.

Vår konklusjon er i hvert fall klar: iPhone 7 er den beste smarttelefonen som fås kjøpt for penger akkurat nå, men er du tålmodig nok, anbefaler jeg at du venter på iPhone 8.

Konklusjon

iPhone 7 er merkbart raskere og tar gode bilder, men har du allerede en telefon du er fornøyd med, kan du trygt vente på iPhone 8

Spesifikasjoner

Merke
Apple
Processor
Apple A10 Fusion
Minne (RAM)
2 GB
Lagringsplass
32/128/256 GB
Skjermstørrelse
13,8 x 6,7 x 0,7 cm
Skjermoppløsning
1334 x 750 piksler
Tilkoblinger
Lightning
Batterikapasitet
1960 mAh
Operativsystem
Apple iOS
Vekt
138 g
Fingeravtrykksleser
Ja
Kamera
12 megapiksler. Frontkamera på 7 megapiksler
Utskiftbart microSD-kort
Nei