Når HP Elite X3 er på plass i dokken, kan den brukes som en pc med mus, skjerm og tastatur.

HP Elite X3

HP Elite X3 er en glimrende Windows 10-telefon. Med litt ekstrautstyr fungerer den nesten som en vanlig pc.

av Morten Wendel #Telefon #Hewlett Packard (HP)
9.0

Dagens smarttelefoner er utrolig kraftige i forhold til størrelsen – så hvorfor nøye seg med å bruke dem til selfies, Facebook og bussbilletter? Hva hvis man kunne koble telefonen til en stor skjerm og et godt tastatur? Ville man egentlig hatt behov for en stasjonær og en bærbar pc i tillegg til telefon og nettbrett?

HP markedsfører riktignok Elite X3-telefonen som en løsning for næringslivet, men vi ville se hvordan den fungerer for en vanlig forbruker som til daglig omgås en iPhone, et par Android-nettbrett samt et antall bærbare og stasjonære pc-er. Elite X3 kan ikke erstatte alt til enhver tid, men det er mulig at den kan gjøre hverdagen enklere for mange som er lei av et evig voksende kaos av dingser og, ikke minst, alle laderne deres.

Spesifikasjoner som en pc
Windows 10-telefonen HP Elite X3 er en lekker sak i krom og grått. De eneste fysiske knappene er på/av-knappen og volumknappene på høyre side. Den er stor, litt større enn en iPhone 6 Plus både i bredde, høyde og tykkelse, men spesifikasjonene minner også mer om en bærbar pc enn en telefon: Du får en firekjerners Snapdragon 820-prosessor på 2,15 GHz, 4 GB ram, 64 GB internminne som kan utvides til hele 2 TB via microSD-kort, en høyoppløst skjerm på seks tommer og plass til to simkort – nyttig hvis du har ett telefonnummer til jobb og ett privatnummer. Hovedkameraet er på 16 megapiksler og frontkameraet på åtte. På fronten finner du irisskanner for innlogging, og på baksiden er det en fingeravtrykksleser. Høyttalerne kommer fra B&O og leverer relativt fyldig og god lyd. Telefonen er sprutsikker (IP67) og oppfyller MIL-STD 810G, en militær standard som blant annet omfatter en falltest.

Elite X3 bør altså være mer enn kraftig nok til å fungere som pc, og langt på vei gjør den også det. I telefonmodus glir alt flytende og smidig, også med mange åpne apper på én gang. Skjermen er lyssterk og god, og berøringsfunksjonen er rask og presis, som man forventer. Liker du ikke flisene på startskjermen, er det bare å sveipe til venstre, så får du en alfabetisk liste over alle apper og funksjoner – som i startmenyen på en vanlig pc. Det går minst like raskt og lett å finne frem som i Android og iOS – i hvert fall hvis du er vant med Windows.

Det mest alvorlige ankepunktet når man sammeligner Windows Mobile med de andre mobile operativsystemene, er fortsatt at utvalget av apper i Windows Store er langt mindre enn til Android og iOS. Dette er også telefonens akilleshæl. Det skal likevel nevnes at man faktisk kan kjøre vanlige pc-programmer (x86) ved hjelp av ”cloud computing” og den medfølgende appen HP Workspace, og et 60-dagers prøveabonnement følger med. Det utvider bruksområdet betydelig, men det forutsetter altså at man betaler for et abonnement og har en rask internettforbindelse.

Med telefonen som hjemme-pc
Telefondokken er blytung og gedigen i svart og krom, og står fjellstøtt på skrivebordet. Til den kan man koble tastatur, mus og annet utstyr via vanlig USB eller USB-C. Dokken har også nettverksport for kablet nettverk, og man kan koble til en medfølgende strømforsyning for lading av telefonen. Forskjellige adaptere gjør det mulig å koble telefonen til dokken uten at man først må fjerne et eventuelt etui – og når telefonen først er fulladet, holder den fint til en hel dags vanlig bruk. Under en vanlig arbeidsdag på kontoret står den gjerne i dokken og lades kontinuerlig, og i så fall er behovet for lading sjelden prekært. Det er også mulig å lade telefonen trådløst (lader kjøpes separat), og det fungerer fint.

Telefonen kobles raskt og enkelt til pc- eller tv-skjerm via Windows Continuum. I praktisk bruk opplever vi ingen problemer eller forsinkelser når vi kjører vanlige kontorapper, epost eller surfer på nettet. Office 365 fungerer som en drøm. Vi kan også strømme film og tv til pc- eller tv-skjermen, og Elite X3 støtter Full HD-oppløsning på den eksterne skjermen. Selv om 64 GB internlagring er ganske romslig på en telefon, blir det snaut hvis den skal erstatte en hjemme-pc. Selv om vi utvider internminnet med et microSD-kort på 128 GB, har vi fortsatt under 200 GB lagringsplass lokalt, og det imponerer ingen som er vant til en hjemme-pc med en harddisk på en terabyte eller to. Muligheten til å utvide minnekapasiteten til 2 TB blir dessverre litt teoretisk så lenge de største microSD-kortene i dag er på 200 GB. Du kan kjøpe to slike kort, ofre en av simkortplassene og få rundt 400 GB ekstra lokal lagringsplass, men det er en dyr løsning. Derfor er det naturlig å utvide minnet med skylagring, også for å kunne sikkerhetskopiere hele telefonen.

En pc som ikke er en pc
Skal man på tur, tar man gjerne med seg en bærbar pc. Det trenger du ikke med Elite X3. I stedet kan du ta med deg en ”lap dock”. Den ser ut som en lekker bærbar og har en god 12,5-tommers Full HD-skjerm som er omkranset av en elegant slank ramme. Når man klapper opp skjermen, løftes tastaturet i bakkant, og det gir bedre ergonomi når man skriver på det ganske glimrende tastaturet. Det hjelper også på ergonomien at du kan bruke telefonskjermen som pekeplate ved siden av maskinen.
Der pc-elektronikken normalt sitter, er det i stedet et batteri på 46,5 watt-timer til å drive skjerm og tastatur, og det fungerer også som en usedvanlig kraftig nødlader for telefonen.

Også lapdokken har stereohøyttalere fra B&O, i tillegg til integrert støykansellerende mikrofon og utgang for hodetelefon. Den har også mini-HDMI-utgang til skjerm samt tre USB-C-porter for lading, ekstrautstyr og telefon. Telefonen kan kobles til trådløst ved hjelp av NFC. Når det er gjort, har man nøyaktig det samme skrivebordet og appene som da man satt hjemme eller på kontoret og jobbet med telefonen via skrivebordsdokken. Det gjør hverdagen enklere. Man vet alltid hvor dokumentene befinner seg og kan aldri unnskylde seg med at man la igjen filene på hjemme- eller kontormaskinen.

Konklusjon
HP Elite X3-systemet er først og fremst beregnet på næringslivsbrukere og kontoroppgaver. For privatbrukere er det beskjedne antallet apper for Windows Mobile en begrensing, og det er noe man må tenke over før man handler. Er det noe man kan leve med, får man en formidabel telefon til en konkurransedyktig pris.

Laveste pris:

www.prisjakt.no

 

+ Svært solid telefon
+ Kan fungere som pc
+ Mye for pengene

– Få apper i forhold til Android og iOS

Conclusion

HP Elite X3 er en glimrende Windows 10-telefon. Med litt ekstrautstyr fungerer den nesten som en vanlig pc.

Spesifikasjoner

Merke
Hewlett Packard (HP)
Processor
Quadcore Snapdragon 820
Minne (RAM)
4 gigabyte
Lagringsplass
64 gigabyte
Skjermstørrelse
5,96 tommer
Skjermoppløsning
2560 x 1440 piksler
Operativsystem
Windows 10
Mål
8,4 x 0,8 x 16,2 cm
Utskiftbart microSD-kort
Ja