Nederst på skjermen finner du snarveier til de mest brukte appene.

Acer Chromebook 514

En god bærbar som takler det meste – hvis du klarer deg uten de velkjente Windows-programmene.

av #Datamaskin #Acer
8.2

Ved første øyekast ser Acer Chromebook ut som en helt ordinær bærbar pc. Det spesielle ved den lille og rimelige maskinen finnes under overflaten. I stedet for Windows har nemlig Chromebook-maskinen operativsystemet Chrome OS fra Google. Det har både fordeler og ulemper.

Chrome OS er bygd opp rundt nettleseren Chrome, som mange også bruker på Windows-maskinen eller mobilen. Det betyr at det som ser ut som frittstående programmer, i virkeligheten er koblinger til hjemmesider. Når du for eksempel klikker på YouTube-ikonet, åpner du et nettleservindu i Chrome med nettsiden til YouTube. Det samme gjelder Google-apper som Google Disk og Gmail.

Det betyr at det er visse begrensninger for hva du kan gjøre med en Chromebook, men det er et betydelig pluss at du også kan laste ned Android-apper og kjøre dem på maskinen. Du har altså tilgang til alle de millionene av apper som du også kan laste ned til en Android-telefon eller ditto nettbrett. I praksis betyr det at du kan foreta deg stort sett det samme på en Chromebook som på en Windows-maskin. Mange av appene er dessuten gratis.

Vi kunne ikke kjøre de vanlige testprogrammene våre i Chrome OS, men for en pc i denne prisklassen fungerte både operativsystem og programmer forbløffende raskt og smidig. Vi prøvde oss på et par av de mest krevende spillende i Play Butikk, og også disse fungerte uten problemer.

 

Batteritid på tolv timer

Maskinen føles dyrere enn den faktisk er og er kapslet inn i et solid og gedigent aluminiumskabinett. Den har et svært godt tastatur med en rekke spesialtaster for Chrome OS. Det finnes blant annet en tast som får en nettside til å fylle hele skjermen – og det er uhyre praktisk når så mange av programmene vises i en nettleser.

Skjermen er berøringsfølsom, men har en liten forsinkelse når man navigerer på den med fingeren. Det er overraskende lite reflekser i den speilblanke skjermoverflaten, og bildet er klart og rent med høy kontrast.

Batteritiden på hele tolv timer gjør den lille Chromebook-maskinen godt egnet for et liv på farten, og den lave vekten gjør ikke saken verre.

Ladekabelen er utstyrt med USB C-kontakt. Det er en god ting og gjør det lett å skaffe en ny lader hvis den gamle blir ødelagt eller forsvinner, eller du kan låne en lader hvis du har lagt igjen din egen hjemme. Ladekontakten kan dessuten kobles til på begge sider av maskinen. Det er praktisk hvis du sitter trangt til og er redd for at noen skal snuble i ledningen.


+ Kan kjøre Android-apper

+ USB-C-lader

– Litt forsinkelse i berøringsskjermen


Fås kjøpt blant annet her:

https://www.power.no/data-og-tilbehoer/baerbar-pc/acer-chromebook-cb514-1ht-p46q-14-beroering-soelv/p-684929/

Konklusjon

En god bærbar som takler det meste – hvis du klarer deg uten de velkjente Windows-programmene.

Spesifikasjoner

Merke
Acer
Type
Chromebook – bærbar pc
Prosessor
Intel Pentium N4200 / 1.1 GHz
Skjermkort
Intel HD Graphics 505
Minne (RAM)
8 gigabyte
Lagringsplass
64 gigabyte
Skjermstørrelse
14 tommer
Skjermoppløsning
1920 x 1080 piksler (Full HD)
USB-porter
2 x USB 3.1, 2 x USB C 3.1
Nettverk
802.11ac (WiFi 5)
Mål
32,3 cm x 23,2 cm x 1,7 cm
Vekt
1350 gram
Batteritid
12 timer
Berøringsskjerm
Ja
Operativsystem
Chrome OS