Skærmen kan klappes lidt mere op end her, så den ligger fladt på bordet.

Acer Chromebook Plus 515

Chromebook Plus-maskinen fra Acer byr på et usedvanlig godt forhold mellom pris, ytelse og kvalitet.

av Morten Skeldal Østergaard #Datamaskin #Acer
8.8

Acer Chromebook Plus 515 er en kraftfull bærbar pc med operativsystemet ChromeOS fra Google. Betegnelsen ”Plus” i modellnavnet viser at den er et resultat av det nye samarbeidet mellom Google og pc-produsentene HP, Lenovo, Asus og Acer om å lage Chromebook-modeller med litt bedre spesifikasjoner enn vi er vant til. Det er blant annet krav til at en Chrome­book Plus-pc skal ha en skjerm med minst Full HD-oppløsning, 8 gigabyte ram og 128 gigabyte internlagring. Minstekravet til prosessoren er at den skal være en 12.-generasjons Intel i3 eller tilsvarende fra AMD.

Denne versjonen av en Chromebook Plus-pc oppfyller de nevnte minstekravene ganske nøyaktig, samtidig som prisen ikke er stort høyere enn for en ”vanlig” Chromebook.

Det er lett å komme i gang med ma­skinen – også hvis du ikke tidligere har brukt en Chromebook. Er du vant til nettleseren Chrome, vil du også finne deg raskt til rette i operativsystemet på en Chromebook.

Det er litt forvirrende at det er mulig å laste ned apper fra to steder, men forklaringen er enkel: Du kan kjøre apper som er lagd spesielt for ChromeOS, og du kan bruke tradisjonelle
Android-apper av den typen du kanskje kjenner fra en Android-mobil. Til sammen gir dette et enormt utvalg av apper. Likevel er fortsatt den største ulempen ved en Chromebook at du ikke kan bruke den med Windows-programmer fra for eksempel nett­siden til Komputer for alle.

Skjermen er relativt stor og har kraftig og jevn belysning. Den er ikke berøringsfølsom, men fordelen med det er selvsagt at du slipper både gjenskinn fra en blank overflate og skjemmende fingermerker.

Skjermstørrelsen gjør også maskinen en del bredere enn tastaturet, noe som har gitt plass til et par gode høyttalere på hver side av dette. Den øverste raden med funksjonstaster kunne produsenter av Windows-maskiner ta lærdom av: I stedet for anonyme F-taster er nemlig hver tast på en Chromebook tilordnet sin egen funksjon som er lett å forstå ut fra symbolet på tasten. Dermed kan du for eksempel regulere volum og lysstyrke med et enkelt tastetrykk. Det finnes også en egen tast som tar deg tilbake til den forrige nettsiden du var på, og én som får det aktuelle vinduet til å fylle
hele skjermen. Det fungerer fint. Vi savner imidlertid lys i tastene.

Over skjermen finner vi et godt nettkamera til video­samtaler. Nettilkoblingen følger for øvrig den raske Wi-Fi 6E-standarden. Det bidro til at vi oppnådde nesten like høy hastighet på det trådløse nettet som med en langt dyrere Win­dows-maskin.

I løpet av testperioden fikk vi som regel åtte–ni timers batteritid med Acer-maskinen, og det gikk usedvanlig raskt å lade den, slik at den raskt var klar til neste økt.


+ Rask Chromebook

+ Rimelig

– Ikke lys i tastene

Conclusion

Chromebook Plus-maskinen fra Acer byr på et usedvanlig godt forhold mellom pris, ytelse og kvalitet.

Spesifikasjoner

Merke
Acer
Type
Chromebook Plus 515
Prosessor
Intel Core i3-1215U
Skjermkort
Intel UHD Graphics
Minne (RAM)
8 GB
Lagringsplass
128 GB
Skjermstørrelse
15,6"
Skjermoppløsning
1920 x 1080 pixels
USB-porter
1 x USB-A, 2 x USB-C
Tilkoblinger
HDMI, 3.5 mm
Nettverk
Wi-Fi 6E
Mål
36,1 x 23,8 x 2 cm
Vekt
1,68 kg
Berøringsskjerm
Nej
Operativsystem
ChromeOS