Musepladen udnytter hele afstanden mellem forkanten og tastaturet.

ASUS Chromebook Flip CX5 – CX5400FM

Pc-en kan enkelt forvandles til et nettbrett slik at du får fullt utbytte av at den kan kjøre apper til Android.

av Morten Skeldal Østergaard #Datamaskin #Asus
8.3

Chromebook Flip CX5 er en allsidig liten pc til en god pris.

Som navnet tilsier, er operativsystemet på datamaskinen Googles ­Chrome OS. Ordet «Flip» refererer til at skjermen kan vippes hele veien bak tastaturet, og slik kan Chromebooken forvandles til et nettbrett. Det fungerer som det skal takket være et par solide hengsler. I nettbrettmodus gir det ekstra god mening at du også kan laste ned Android-apper fra Google Play Butikk, på samme måte som du kjenner fra telefonen. Disse appene er jo beregnet for å bli betjent med fingrene, og den berøringsfølsomme skjermen gir en opplevelse som minner om å sitte med et stort nettbrett mellom hendene. Hvis du vil ta notater for hånd, kan du dra en liten penn ut av siden på datamaskinen. Det kan være litt vanskelig å få pennen ut hvis du har utstyr koblet til portene ved siden av pennens rom, men det er i hvert fall fint å ha denne ekstra muligheten når du skal skrive eller tegne på datamaskinskjermen.

Vi testet en modell med den rimeligste prosessoren i utvalget som Flip CX5 kan kjøpes i. Noen ganger merket vi at det manglet litt regnekraft, for eksempel når vi skulle bla nedover en nettside med mye innhold. Her kunne oppdateringen av skjermbildet hakke litt, men det var ikke noe som gikk ut over funksjonaliteten.

I tastaturet har estetikk blitt prioritert høyere enn funksjonalitet. Tastenes bokstaver er skrevet med grått på en lysegrå bakgrunn, og den manglende kontrasten kan av og til gjøre det litt vanskelig å tyde tegnene. Tastene kan bare trykkes et par millimeter ned, og det gir en dårlig følelse om de enkelte tastene aktiveres når du skriver på tastaturet.

I forhold til datamaskinens størrelse er det utmerkede tilkoblingsmuligheter på sidene. Du kan for eksempel selv velge hvilken side du vil koble ladekontakten som bruker en USB-C-port. Det finnes også en liten knapp som du kan bruke til å styre volumet. Den er overflødig for det finnes samtidig to taster til samme formål på den øverste raden på tastaturet.


+ Kan brukes som nettbrett

+ Penn medfølger

– Dårlig kontrast på tastene

Conclusion

Pc-en kan enkelt forvandles til et nettbrett slik at du får fullt utbytte av at den kan kjøre apper til Android.

Spesifikasjoner

Merke
Asus
Type
Chromebook
Prosessor
Intel Core i3-1110G4, 2.5 GHz
Skjermkort
Intel UHD Graphics
Minne (RAM)
8 GB
Lagringsplass
128 GB
Skjermstørrelse
15,6"
Skjermoppløsning
1920 x 1080 pixels
USB-porter
2 x USB-C, 1 x USB-A
Nettverk
Wi-Fi 6
Mål
35,8 x 24,1 x 1,9 cm
Vekt
1,4 kg
Berøringsskjerm
Ja
Operativsystem
Chrome OS
Benchmark (høyest er best)
Geekbench 5: 1137 single, 1834 multi