Skærmen er ikke berøringsfølsom, men du kan i stedet betjene computeren med den kæmpestore museplade.

ASUS Chromebook Plus CX3402CBA

Klarer du deg uten berøringsfølsom skjerm, er denne Chromebook Plus-maskinen et godt valg for kontorprogrammer og lignende.

av Morten Skeldal Østergaard #Datamaskin #Asus
8.8

Navnet virker kanskje litt kryptisk, men CX3402CBA er en enkel og real bærbar pc, utstyrt med operativsystemet ChromeOS fra Google.

Maskinen er en Chromebook Plus, det vil si en Chromebook-modell med litt bedre spesifikasjoner enn Chrome­book-maskiner pleier å ha.

Maskinen er utstyrt med en utmerket Intel-prosessor, åtte gigabyte ram og 128 gigabyte SSD-lagring til apper og filer. Resultatet er en maskin som kjører alle slags apper uten problemer. Her finner du ingen forhånds­installerte reklame-apper, men et stort utvalg av Googles egne, fra Chrome og Google Disk til YouTube.

Mange muligheter

Det finnes mange flere apper å laste ned fra nettbutikken i operativsystemet. Der finner du også utvidelser som kan benyttes i nettleseren Chrome, som spiller en avgjørende rolle i ChromeOS. Hvis du vil kjøre apper utviklet for Android, kan du åpne Play Butikk, og det fungerer på nøyaktig samme måte som på en Android- telefon. Sammen har de to butikkene et overveldende utvalg av apper, og mange av dem er gratis.

Maskinens utseende er en litt anonym blanding av svart og grå plast, men alt virker ganske robust. Skjermen gir for eksempel nesten ikke etter hvis man tar tak i hjørnene og forsøker å vri den. Den er for øvrig montert på et 180-graders hengsel, slik at den kan legges flatt på bordet. Skjermoverflaten er matt og gir et bilde som er mer enn godt nok til vanlig kontor­arbeid. Med tanke på at det er mulig å installere så mange Android-apper, som er lettest å betjene med fingrene, hadde det likevel vært fint hvis skjermen hadde vært berøringsfølsom. Når det er sagt, så virker den store pekeplaten aldeles glimrende.

Maskinen har et godt utvalg av tilkoblinger og kan lades via USB-C-kontakter på valgfri side. Vi setter også pris på den kompakte strømforsyningen som ikke har noen unødvendig ekstra kabel. I stedet settes den rett i stikkontakten, på samme måte som laderen til en mobiltelefon.

Den mekaniske kvaliteten på tastene er gjennom­snittlig, men de har god bakgrunnsbelysning og er lettleste under alle lysforhold. Derimot kan vi styre vår begeistring for de små bokstavene på tastene, som er et kjennetegn for Chromebook-maskiner. Det er for eksempel mye lettere å se forskjell på tegnene J, I og L på et normalt tastatur enn de tilsvarende j, i og l på Chromebook-tastaturet.

Den øverste tasteraden inneholder de vanlige Chromebook-snarveiene: De gjør det lett å justere lysstyrke og volum, og det finnes egne taster til å gå frem og tilbake mellom nettsider.

På/av-knappen sitter øverst til høyre på tastaturet, der man vanligvis finner Delete-tasten. Det er en litt underlig prioritering.


+ Enkel og robust konstruksjon

+ Rimelig pris

– Skjermen er ikke berøringsfølsom

Conclusion

Klarer du deg uten berøringsfølsom skjerm, er denne Chromebook Plus-maskinen et godt valg for kontorprogrammer og lignende.

Spesifikasjoner

Merke
Asus
Type
Chromebook Plus
Prosessor
Intel Core i5-1235U
Skjermkort
Intel Iris Xe Graphics
Minne (RAM)
8 GB
Lagringsplass
128 GB
Skjermstørrelse
14"
Skjermoppløsning
1920 x 1080 pixels
USB-porter
2 x USB-A 3.2 Gen 1, 2 x USB-C 3.2 Gen 1
Tilkoblinger
1 x HDMI 1.4, 1 x 3.5 mm audio
Nettverk
Wi-Fi 6
Mål
32,6 x 21,4 x 1,9 cm
Vekt
2,4 kg
Berøringsskjerm
Nej
Operativsystem
ChromeOS
Benchmark (høyest er best)
GeekBench 6: 1785 single core, 6332 multi core, 9583 GPU