ASUS TUF Gaming FX505 er svært robust konstruert.

ASUS TUF Gaming FX505

Robust spillmaskin med kraftig skjermkort og Full HD-skjerm.

av Henrik Ræder Clausen #Datamaskin #Asus
9.5

Denne 15 tommer store bærbare er ikke spesielt dyr med tanke på komponentene den består av. Testmodellen vår har 8 GB ram, prosessoren er en Intel i7 8750H og skjermkortet er et GeForce 1060 fra Nvidia. Skjermen er av IPS-typen med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, og tastaturet er stort nok til at det har egne talltaster på høyre side.

Tastaturet er en positiv overraskelse på en maskin som egentlig er beregnet på spill. Tastene gir myk, behagelig motstand og rask respons. Som normalt på spillmaskiner har tastaturet også bakgrunnsbeslysning i alle regnbuens farger, men det er heldigvis mulig å slå av. Tastene er dessuten svært støysvake enten man skriver eller spiller.

Kjøleviften er aktiv også ved kontorarbeid og spill med moderat intensitet, men også den er av den støysvake typen. Spill som stiller høye krav til skjermkortet, øker naturlig nok turtallet på viften, og det går også ut over batteritiden.

Ved vanlig bruk holder batteriet i cirka fire timer, mens tunge spill kan tappe det helt på litt over en time. Enkelte spill kan imidlertid kjøres på den integrerte skjermbrikken i stedet for det kraftigere GeForce-kortet, og da holder batteriet i rundt tre timer, riktignok med færre detaljer og lavere oppløsning i spillene.

Det er lett å merke at maskinen er solid konstruert, og det er ikke et rent subjektivt inntrykk. Den overholder nemlig kravene til motstandsdyktighet mot støt, varme, kulde og fuktighet etter den amerikanske militærstandarden MIL-STD-810G.

Det integrerte GeForce GTX 1060-kortet sørger for at grafikken er like rask som på mange stasjonære maskiner. Alle 3D-spill avvikles flytende og smidig, så lenge man unngår å velge altfor høye innstillinger. Skjermkortet kan ikke konkurrere med de kraftigste i stasjonære maskiner, men det er et godt valg i en bærbar med klare begrensninger når det gjelder strømforsyning og kjøling.

Prosessoren har en moderat topphastighet på 2,2 GHz, men til gjengjeld hele seks kjerner med Hyperthreading. Det er bra i spill og programmer som kan utnytte de mange kjernene, men en begrensning for dem som ikke har denne muligheten. Derimot føles maskinen alltid rask, også når man bruker svært mange programmer på en gang.

Testene vi kjørte ga maskinen en samlet plassering blant de 14 prosent beste av alle testede datamaskiner. Den raske SSD-lagringen tar en stor del av æren for dette: Den lille enheten har en lesehastighet på 1,7 GB/s og skriver med 1,3 GB/s. Det er virkelig gode tall, men vi hadde helst sett at kapasiteten var større enn 256 GB. Halvparten av plassen gikk nemlig raskt med til en håndfull nye spill.


+ Solidt bygget
+ Godt skjermkort
+ Godt tastatur
– Litt liten SSD

Konklusjon

Med et kraftig skjermkort, bunnsolid konstruksjon og godt avveide kompromisser er denne spillmaskinen også godt egnet til seriøst arbeid.

Spesifikasjoner

Merke
Asus
Type
Bærbar computer
Prosessor
Core i7 8750H 2,2 GHz
Skjermkort
NVIDIA GeForce GTX 1060
Minne (RAM)
8 GB
Lagringsplass
256 GB SSD
Skjermstørrelse
15,6 tommer
Skjermoppløsning
1920 x 1080 piksler
USB-porter
2 USB-3, 1 USB-2
Tilkoblinger
HDMI, hodetelefon
Nettverk
WiFi 5, Gigabit Ethernet
Mål
36,0 x 26,2 x 2,6 cm
Vekt
2,2 kg
Batteritid
1-4 timer
Berøringsskjerm
Nej
Operativsystem
Window5
Annet
MilSpec MIL-STD-810G
CPU Mark
10608
2D Mark
739
3D Mark
3712
Memory Mark
1924
Disk Mark
12711
Benchmark (høyest er best)
4705