ASUS ZenBook Duo UX481FL

Ekstraskjermen er en god løsning som gjør det lettere å bruke maskinen til blant annet bildebehandling og videoredigering.

av Morten Skeldal Østergaard #Datamaskin #Asus
8.1

Ifølge Asus er det tydeligvis ikke nok med én skjerm på en bærbar pc, og dermed utviklet de ZenBook Duo. Med den får du både en vanlig 14-tommers skjerm og en ekstra miniskjerm som sitter rett over tastaturet.

Kombinasjonen fungerer overraskende fint. Den store skjermen er matt og er ikke berøringsfølsom, mens den lille har en blankere overflate og kan betjenes med fingrene.

Det er opplagt å plassere forskjellige verktøy i den brede miniskjermen. Vi prøvde oss med å legge tidslinjen i et video­­redigeringsprogram på den lille ekstraskjermen, mens vi så videopptaket på hovedskjermen. Det gjorde det lett å flytte klippene med fingrene, mens vi så resultatet i stort format på hovedskjermen. Redigeringsarbeidet blir vesentlig mer intuitivt og mye morsommere når man har fingrene rett på klippene.

De to skjermene fungerer også fint sammen hvis du bruker dem på samme måte som du ville brukt to vanlige skjermer som står side om side. Mens jeg skriver disse linjene i et tekstbehandlingsprogram på hovedskjermen, har jeg for eksempel en nettside med spesifikasjonene til Asus ZenBook Duo på den lille skjermen.

De to skjermene er koblet sammen på en slik måte at det bare er å dra et vindu ned mot underkanten av den store skjermen og ned på ekstraskjermen. Det fungerer helt friksjonsfritt. Det finnes også en egen tast på tastaturet som gjør det mulig å flytte om på innholdet på de to skjermene med et enkelt tastetrykk.

Pekeplaten er plassert under denne tasten, til høyre for tastaturet. Det krever en del tilvenning at den sitter på høyre side og ikke på midten, som vi er vant til fra andre bærbare. Når det først sitter i fingrene, fungerer like­vel berøringsstyringen av maskinen aldeles glitrende.

Plasseringen av den nederste skjermen gjør likevel at man ser den på skrå når man har en normal arbeidsstilling. Som de fleste skjermer er også denne beregnet på at man ser den noenlunde vinkelrett. Når man har en så skrå betraktningsvinkel som her, blir innholdet på den lille skjermen litt slørete og grålig.

Rent fysisk har maskinen en gjennomtenkt konstruksjon. Når skjermen slås opp, gjør den nederste kanten på skjermen at bakkant av maskinen løftes litt opp fra bordet. Det er en klar fordel med tanke på varmetransporten fra bunnplaten.

Maskinen er også kraftig nok til å kjøre alle de programmene som kan ha fordel av de to skjermene. Det svakeste punktet vi kunne finne, var det litt underlegne tastaturet. Responsen i tastene er litt upresis, og noen av tastene har fått en uheldig plassering og størrelse på grunn av pekeplaten ute på høyresiden. Resultatet er at for eksempel Enter-tasten og den høyre Shift-tasten er små og vanskelige å treffe hvis man bruker alle fingrene når man skriver.


 

+ Nye muligheter med to skjermer

+ Rask pc

– Vinkelen på miniskjermen

– Tastaturet er ikke optimalt

Conclusion

Ekstraskjermen er en god løsning som gjør det lettere å bruke maskinen til blant annet bildebehandling og videoredigering.

Spesifikasjoner

Merke
Asus
Type
Bærbar pc
Prosessor
Intel Core i7-10510, 1,8 GHz
Skjermkort
Nvidia GeForce MX250
Minne (RAM)
16 gigabyte
Lagringsplass
512 GB SSD (M.2)
Skjermstørrelse
14 tommer
Skjermoppløsning
1920 x 1080 piksler
USB-porter
1 x USB C, 2 x USB
Tilkoblinger
HDMI
Nettverk
802.11ax, Bluetooth 5.0
Mål
32,3 x 22,3 x 1,99 cm
Vekt
1,5 kg
Berøringsskjerm
Ja, ekstraskjermen
Operativsystem
Windows 10
CPU Mark
9930
2D Mark
827
3D Mark
2768
Memory Mark
2759
Disk Mark
11962
Benchmark (høyest er best)
4838