Det numeriske tastatur dukker pludelig op, når du trykker i hjørnet af musepladen.

Asus ZenBook UX425JA

Den nye ZenBook er en fristende sak hvis du har behov for en pendlervennlig kontor-pc.

av Morten Skeldal Østergaard #Datamaskin #Asus
7.8

Den nye ZenBook fra taiwanske Asus er en liten, lett og effektiv arbeidsmaskin.

ZenBook UX425JA veier bare litt over en kilo og er under halvannen centimeter tykk, og det gjør den lett å ta med til og fra jobb.

Den slanke profilen betyr også at tastene er relativt lave. Det kan gå bra, men i dette tilfellet går det utover skriveopplevelsen. Tastene har kort vandring og stopper brått. Dermed mister man følingen med tastene, og det er ikke optimalt når man skriver touch.

Maskinen har ikke noe eget talltastatur, men det skjuler seg en overraskelse i pekeplaten: Hvis du holder fingeren nede i øverste høyre hjørne av platen, blir den nemlig til et lysende, berøringsfølsomt talltastatur. Det kan du bruke til å legge inn tall i regneark og lignende, som du ville gjort det med et vanlig talltastatur.

Skjermen er like slank som resten av maskinen, og bildeflaten går nesten helt ut til kanten, så arealet er godt utnyttet. Skjermen kan ikke vippes stort mer enn 45 grader bakover fra vertikal stilling. Det skyldes at underkanten av skjermen vippes inn under maskinen for å løfte bunnplaten litt opp fra bordet, slik at varmen lettere unnslipper.

Bildet er godt, og lystyrken kan skrus overraskende høyt opp. Det gjør at det går helt fint å jobbe utendørs i sollys med denne maskinen.

Batteritiden er også glimrende. Vi fikk i gjennomsnitt cirka halvannen arbeidsdag ut av maskinen på ren batteridrift. Det er et særdeles godt resultat med tanke på maskinens tykkelse og hvor lite plass det er til batteriet i kabinettet.

Den begrensede plassen betyr dessverre også at det er få tilkoblinger: Tre USB-porter og en HDMI-kontakt er alt. Strømforsyning skal kobles til den ene USB-C-porten, og det er litt irriterende at det ikke er fritt valg med tanke på hvilken side av maskinen kontakten skal kobles til.

Maskinen har ikke noe separat skjermkort, så dette er ikke modellen du bør velge hvis du driver med tunge dataspill. Det er kort sagt en pc som virker best med vanlige kontorprogrammer.

Hastigheten passer egentlig godt til størrelsen og prisen, men du får faktisk mer pc for pengene med Asus’ egen VivoBook S14, som vi nylig testet. Testen av den finner du i Testsonen.


+ Smarte talltaster i pekeplaten

+ Slank og lett

+ Lang batteritid

– Tastaturet kunne vært bedre

Konklusjon

Den nye ZenBook er en fristende sak hvis du har behov for en pendlervennlig kontor-pc.

Spesifikasjoner

Merke
Asus
Type
Bærbar pc
Prosessor
i7-1065G7, 1,3 GHz
Skjermkort
Intel Iris Plus Graphics
Minne (RAM)
16 gigabyte
Lagringsplass
512 gigabyte SSD
Skjermstørrelse
14 tommer
Skjermoppløsning
1920 x 1080 piksler
USB-porter
2 x USB C Thunderbolt, 1 x USB 3.2
Tilkoblinger
HDMI, microSD-kortleser
Nettverk
Wi-Fi 6
Mål
31,9 x 20,8 x 1,39 cm
Vekt
1,16 kg
Batteritid
Opptil 21 timer
Berøringsskjerm
Nei
Operativsystem
Windows 10 Home
CPU Mark
8781
2D Mark
336
3D Mark
2376
Memory Mark
2640
Disk Mark
12852
Benchmark (høyest er best)
3026