Asus ZenBook har den smaleste skjermkanten vi har sett hittil..

ASUS ZenBook UX433FA

Ultrakompakt bærbar med metallkabinett.

av Henrik Ræder Clausen #Datamaskin #Asus
8.6

Det mest iøynefallende ved Asus ZenBook er selvsagt den slående fargen på metallkabinettet. Den fås i enten mørkeblå eller sølv og leveres med en skjerm på 13, 14 eller 15 tommer – her tester vi 14-tommeren.

Under den inn­bydende overflaten sitter det en Core i5-prosessor med fire kjerner og en topphastighet på 1,6 GHz. Maskinen er utstyrt med åtte gigabyte ram og 256 GB SSD-lagring.

Grafikkbrikken er en integrert Intel UHD 620U, og skjermen har Full HD-
oppløsning (1920 x 1080 piksler). Høyttalerne kommer fra velrenommerte Harman Kardon, og lyden er faktisk ganske brukbar til å komme fra en bærbar pc. Den er presis og ren og har til og med antydning til bass. Stort bedre blir det ikke i et kabinett av denne størrelsen. Den smale skjermkanten er også en nyhet. Rent fysisk er den bare to millimeter bred, selv om skjermbildet på testmodellen ikke nådde fullt så langt ut. Uansett betyr det at det har blitt plass til en 14-tommers skjerm i et kabinett som er mindre enn mange 13-tommere.

Det er en smart detalj at bakre del av maskinen vippes litt opp fra bordet når man åpner skjermen. Det gir tastaturet en god vinkel samtidig som maskinen får bedre kjøling. Tastene er litt avrundet og behagelige å trykke på.

Selve skjermbildet ser svært bra ut og har naturtro farger med god metning. Den maksimale lysstyrken er derimot lavere enn gjennomsnittet, og det skaper problemer når det er kraftig lys i omgivelsene.

Det innebygde batteriet holder til åtte timers lett arbeid, men ved tyng­re belastning kan dette bli redusert til fire timer. Belastningen ved krevende oppgaver er hørbar: Viften avgir en del støy, og undersiden av kabinettet når fort temperaturer på over 40 grader. Det er ikke optimalt, men heller ikke noe stort problem.

ZenBook er ikke blant de absolutt kraftigste bærbare, men den klarer seg likevel fint. Målingene våre viser at den er bedre enn de fleste sammenlignbare modeller. Det er særlig SSD-lagringen med en lesehastighet på 1,7 GB/s som trekker opp. Den integrerte grafikkløsningen trekker derimot ned. For en så kompakt maskin er dette likevel et høyst respektabelt resultat.

Maskinen har to tradisjonelle USB-porter og én til USB-C. Det er litt overraskende at USB-C-porten ikke brukes til lading, noe som
ellers er vanlig på nyere bærbare. Like overraskende er det at det ikke er mulig å koble til en tradisjonell nettverkskabel, men med trådløse hastigheter på over 650 Mbit/s er kanskje det av mindre betydning for de fleste.


+ Liten pc med stor skjerm
+ God ytelse
+ Solid konstruksjon
– Få tilkoblinger

 

Konklusjon

Asus ZenBook er en vellykket kompakt bærbar med god skjerm. Ytelsen er god med tanke på størrelsen, og den har få svakheter.

Spesifikasjoner

Merke
Asus
Type
Lett bærbar pc
Prosessor
Intel Core i5 8265U
Skjermkort
Intel UHD Graphics 620
Minne (RAM)
8 GB
Lagringsplass
256 GB SSD
Skjermstørrelse
14 tommer
Skjermoppløsning
1920 x 1080 piksler
USB-porter
1 USB 3.1, 1 USB-C, 1 USB-2
Tilkoblinger
HDMI, hodetelefon, mikroSD
Nettverk
WiFi 5
Mål
31,9 x 19,9 x 1,6 cm (b x d x h)
Vekt
1,2 kg
Batteritid
4 timer
Berøringsskjerm
Nei
Operativsystem
Windows 10 Home
CPU Mark
9405
2D Mark
716
3D Mark
1278
Memory Mark
2165
Disk Mark
13418
Benchmark (høyest er best)
3774