test av Dynabook Portégé X30L-G-10J

Dynabook Portégé X30L-G-10J

Lett og anvendelig bærbar pc som takler de fleste oppgaver, men tastaturet lever ikke opp til kvaliteten på resten av maskinen.

av Markus Dahlberg #Datamaskin #Dynabook
8.6

Portégé X30L-G-10J er en nesten ubegripelig lett bærbar pc. Vekten på bare 842 gram er lavere enn på et stort nettbrett med tilhørende tastaturdeksel.

Til tross for størrelsen er X30L en ytterst velutstyrt kontor-pc med høy ytelse.

Det mørk matte magnesiumchassiset er stivt og virker solid. Det er ikke for ingenting at det er klassifisert etter en standard det amerikanske forsvaret krever at alle enheter må oppfylle. En av de 29 testene som Dynabook-maskinen har gjennomgått for å få godkjenningen, er at den skal slippes i gulvet 26 ganger fra en høyde på 1,2 meter.

Inntrykket svekkes imidlertid noe da vi åpner skjermen. Den er selvfølgelig slank, men vridningsstivheten er ikke stort å skryte av. Vi kunne bøye den foruroligende mye frem og tilbake når vi grep tak i sidene på skjermen. Kanten rundt skjermen er også bred i forhold til de fleste av dagens konkurrenter. Den 1,5 centimeter brede øvre kanten virker rett og slett litt utdatert.

Likevel er selve skjermen god. Oppløsningen i Full HD er rikelig når skjermen ikke er større enn 13,3 tommer, men det er først og fremst lysstyrken man legger merke til. Skjermen er matt og jevnt belyst med en flott lysstyrke på over 470 cd/m². Fargene er rene og klare, og skjermen føles nesten unødvendig god for en pc som stort sett kommer til å bli brukt til å vise Word-dokumenter og Excel-ark. På den annen side har X30L god batteritid, og den flotte skjermen gjør maskinen perfekt når du er på farten og vil se film. Under batteritesten kunne vi se film i nesten fem og en halv time før batteriet er tomt.

I den sammenhengen bør det likevel sies at de innebygde høyttalerne ikke er stort å skryte av. Lyden er spinkel og anonym, så bruk hodetelefoner hvis du vil høre musikk eller se film!

Tastaturet er trangt, og særlig Enter-tasten er liten. Det er ikke noen god opplevelse å skrive lengre tekster på dette tastaturet. Fingeravtrykksleseren er litt merkelig plassert i øverste venstre hjørne av pekeplaten. Det er ingen naturlig plassering med mindre du er venstrehendt. På den annen side er det morsommere måter å komme inn i Windows på – for eksempel med ansiktsgjenkjenning i funksjonen Windows Hello. Det store nettkameraet i den brede skjermkanten øverst, gjenkjente oss med det samme og logget oss på Windows.

Maskinen støtter Wi-Fi 6, og den har til og med en Ethernet-port til kabelnettverk på høyre side. På venstre side finner vi en HDMI-port i full størrelse, hodetelefonkontakt og en kortleser til microSD-kort. Vi finner også en enkelt USB-C-port som fungerer som ladeport.

Ytelsen i X30L er god nok til all slags kontorarbeid i tillegg til strømming av film og musikk, men noen spill-pc er det ikke.

Prisen er selvfølgelig høy, men Portégé X30L-G-10J er et godt valg for deg som trenger en lett og rask pc som tåler å være med på det meste.

 

 


+ Utrolig lett
+ Lyssterk og flott skjerm
+ Mange porter
– Trangt tastatur

Konklusjon

Lett og anvendelig bærbar pc som takler de fleste oppgaver, men tastaturet lever ikke opp til kvaliteten på resten av maskinen.

Spesifikasjoner

Merke
Dynabook
Type
Bærbar pc
Prosessor
Intel Core i7 10710H
Skjermkort
Intel UHD Graphics
Minne (RAM)
16 GB
Lagringsplass
512 GB SSD
Skjermstørrelse
13,3 tommer
Skjermoppløsning
1920 x 1080 piksler, 470 cd/m²
USB-porter
2 x USB 3.0, 1 x USB-C 3.1 gen. 1
Tilkoblinger
HDMI, Ethernet, hodetelefon og mikrofon, microSD
Nettverk
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
Mål
30,9 × 21,2 × 18 cm
Vekt
842 gram
Batteritid
5 timer 25 minutter
Berøringsskjerm
Nei
Operativsystem
Windows 10 Pro
Annet
MIL-STD-810G
CPU Mark
9197,8
2D Mark
320,9
3D Mark
1176,7
Memory Mark
2770,1
Disk Mark
14484,2
Benchmark (høyest er best)
2720,4