Chromebook 14 er ikke fejlfri, men du får overraskende meget computer for en ekstremt lav pris.

HP Chromebook 14-db0005no

HP leverer en god liten pc til rimelig pris, hvis du klarer deg uten Windows.

av #Datamaskin #Hewlett Packard (HP)
8.3

En bærbar pc er gjerne en stor investering, men prisen på HP Chromebook 14 er ikke så avskrekkende. Det er en veldesignet og kompakt pc med operativsystemet Chrome OS fra Google. Eksemplaret vi har fått til test, er i mørke­blå plast, og den virker svært solid i sammenslått tilstand. Den veier heller ikke stort, så den er lett å ta med. En opplagt ulempe med Chrome­book er at den ikke er kompatibel med Win­dows-pro­grammer eller programmer fra Fordelssonen.

Derimot kan du bruke nettbaserte apper som Gmail, You­Tube og Google Dokumenter direkte i nettleseren, og som en svært nyttig bonus kan du også kjøre mange av Android-appene på maskinen. De laster du ned fra Googles innebygde Play Butikk. Dette er ingen rask pc, men den åpner appene uten større forsinkelser, og ved vanlig kontorarbeid merker man faktisk ikke at den er blant de rimeligste på markedet.

Kabinettet er praktisk konstruert med en tradisjonell USB-port og en USB-C-port på begge sider. Begge USB-C-portene kan brukes til å lade maskinen, og det er en praktisk detalj du snart lærer å sette pris på hvis du bruker den på forskjellige steder, ettersom du alltid kan trekke ledningen den korteste veien til stikkontakten.

I tillegg finnes det en kortleser for micro­SD-kort på den ene siden. Skjermen leverer et overraskende skarpt bilde med god lysstyrke. Kont­rasten kunne likevel vært bedre.

Det står B&O ved siden av høyttaleren over tastaturet, men det er ingen grunn til å forvente stor Hi-Fi-lyd fra den lille maskinen. Det holder til lyder fra operativsystemet og en kort YouTube-video, men man orker ikke å høre musikk over lengre tid fra de små høyttalerne.

Det er ikke bare operativsystemet som er spesielt i denne maskinen. Også tastaturet er skreddersydd for Google Chrome OS. Det betyr at det selvfølgelig ikke har noen Windows-tast, og at du har en rad med hurtigtaster øverst på tastaturet som gjør det lett å endre volum og lysstyrke. Det er spart litt på materialene her og der, og tastaturet er ikke blant de beste. Det gir litt etter når du skriver på de midterste tastene – og særlig hvis du er blant dem som hamrer løs med to pekefingre når du skriver.

Chromebook 14 er altså ikke perfekt, men det forventer vi virkelig ikke til denne prisen. Det er en av de rimeligs­te bærbare som finnes på markedet akkurat nå, og du får virkelig mye for pengene. Hvis du bare skal bruke maskinen til nettsurfing og jobbe litt med regneark og tekstbehandling i Googles nettbaserte kontorpakke, har du egentlig alt du trenger i Chromebook-maskinen fra HP.


+ God pris

+ Android-apper

– Tastaturet

Konklusjon

HP leverer en god liten pc til rimelig pris, hvis du klarer deg uten Windows.

Spesifikasjoner

Merke
Hewlett Packard (HP)
Type
Chromebook
Prosessor
AMD A6-9220
Skjermkort
AMD Radeon R4
Minne (RAM)
4 gigabyte DDR4
Lagringsplass
64 GB SSD
Skjermstørrelse
14 tommer
Skjermoppløsning
1366 x 768 piksler
USB-porter
4 stk.
Nettverk
Wi-Fi 5 (802.11ac)
Mål
33,7 x 22,69 x 183 cm
Vekt
1,54 kg
Batteritid
Opptil 10,5 timer
Berøringsskjerm
Nei
Operativsystem
Chrome OS