Hængslet, der holder sammen på skærm og computer, er næsten lige så bredt som pc'en og virker meget robust.

HP Laptop 14-ep0865no

Dette er en utmerket bærbar pc for pengene, men du bør ikke forvente at den kan brukes til stort mer enn kontorarbeid.

av Morten Skeldal Østergaard #Datamaskin #Hewlett Packard (HP)
8.0

HP Laptop 14-ep0865no er en bærbar pc med to store fordeler: Lav vekt og overkommelig pris.

På den andre siden er det ikke snakk om en særlig rask maskin. Den litt puslete Intel i3-prosessoren takler riktig­nok vanlig Windows-arbeid med tekstbehandling og regneark, men grafikk­ytelsen er ganske beskjeden. Dette er altså ikke en maskin for verken krevende spill eller redigering av høyoppløst video.

Den relativt raske SSD-lagringen retter likevel opp inntrykket noe. Start av programmer og åpning av dokumenter går nemlig noenlunde raskt.

Skjermen er også brukbar, men uten å imponere. Lysstyrken er begrenset, og det kan gi problemer med å tyde hva som står på skjermen hvis du bruker maskinen i kraftig dagslys. Til gjengjeld er overflaten matt, slik at du i det minste slipper forstyrrende gjenskinn fra lyskilder i omgivelsene. Skjermen kan slås opp til cirka 135 grader, og mer har man sjelden behov for med tanke på at den heller ikke er berøringsfølsom.

På sidene finner vi et begrenset utvalg av tilkoblinger: HDMI til en eks­tern skjerm og tre USB-porter. Vi hadde helst sett at strømforsyningen var utstyrt med den etter hvert svært utbredte USB-C-tilkoblingen i stedet for HPs egen strømkontakt.

Tastaturet er så godt som man kan forvente av en såpass slank bærbar pc. Tastene gir akkurat god nok respons til at du vet når de er trykket helt ned. Fordelen med det er at man oppnår brukbar skrivehastighet når man skriver med alle fingrene.

Enkel tekstredigering

I tillegg til de vanlige tall- og bokstavtastene har det blitt plass til en enkelt kolonne med taster som gjør tekstbehandling lettere. Det er de velkjente HOME, PG UP, PG DN og END, som dessuten er i full størrelse. Det skal også nevnes at Delete-tasten er plassert helt oppe i høyre hjørne av tastaturet, der den er lett å finne. Vi hadde likevel foretrukket at på/av-knappen hadde fått en separat plassering i stedet for å bli klemt inn mellom de øvrige tastene, men det er kanskje også et kostnadsspørsmål.

Foran tastaturet sitter en liten, kvad­ratisk fingeravtrykksleser. Den registrerer raskt fingeravtrykk og logger deg inn i Windows. Den fremtredende plasseringen gjør det lett å legge pekefingeren riktig på platen, og vi opplevde aldri at det var problemer med å lese fingeravtrykket.

Hvis vi ser bort fra rammen rundt skjermen, har alle de synlige delene nyanser av den samme fargen. Test­maskinen var holdt i dempede blå­toner, og den konsekvente designen får maskinen til å virke mer eksklusiv enn prisen skulle tilsi.


+ Lett

+ Rimelig

– Moderat ytelse

Conclusion

Dette er en utmerket bærbar pc for pengene, men du bør ikke forvente at den kan brukes til stort mer enn kontorarbeid.

Spesifikasjoner

Merke
Hewlett Packard (HP)
Prosessor
Intel Core i3-1315U
Skjermkort
Intel Iris Xe Graphics
Minne (RAM)
8 GB
Lagringsplass
512 GB M.2 PCIe NVMe SSD
Skjermstørrelse
14"
Skjermoppløsning
1920 x 1080 pixels
USB-porter
2 x USB-A 3.2 Gen 1, 1 x USB-C
Tilkoblinger
HDMI, 3.5 mm
Nettverk
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3
Mål
32,4 x 21,5 x 3,3 cm
Vekt
2,2 kg
CPU Mark
10259
2D Mark
233
3D Mark
1735
Memory Mark
2085
Disk Mark
23289
Benchmark (høyest er best)
2633