Raspberry Pi ser ikke ud af meget, men den kan faktisk næsten det samme som en stationær pc.

Raspberry Pi 4 – model B

En virkelig morsom minidatamaskin som kan brukes til både kontorarbeid og hobbyprosjekter.

av Morten Skeldal Østergaard #Datamaskin #Raspberry Pi
9.0

Raspberry Pi er ikke i en produktkategori vi pleier å teste i Komputer for alle. Ikke desto mindre er det faktisk en datamaskin.

Det lille kretskortet inneholder faktisk de fleste komponentene du finner i en stasjonær pc. Her er prosessor, ram, trådløst nettverk og gode tilkoblingsmuligheter. Du får til og med to micro-HDMI-kontakter, slik at du kan koble til to skjermer.

For å komme i gang må du koble til et microSD-kort, skjerm, tastatur og mus. Vi brukte ting vi hadde liggende fra før, og dermed fikk vi en ny pc for knappe 500 kroner.

Du må laste ned operativsystemet, men det er fort gjort. På nettsiden til Raspberry Pi ligger det forskjellige systemer klare til å lastes ned og kopieres over på et microSD-kort ved hjelp av en kortleser. Deretter setter man kortet i det lille sporet på undersiden av Raspberry Pi. Det finnes ingen på/av-knapp, men maskinen får strøm ved hjelp av en mobillader eller lignende via en USB-C-kontakt, så starter maskinen.

Vi valgte primært en versjon av operativsystemet Linux kalt Raspbian. Det er utviklet spesielt for Raspberry Pi og minner en del om Windows med sine ikoner og programvinduer. Det gjør det lett å komme i gang.

Etter første oppstart er maskinen klar til bruk i løpet av noen sekunder. Du får både en god nettleser og den gratis kontorpakken LibreOffice. Alt går forholdsvis raskt så lenge du ikke prøver å åpne flere programmer samtidig. Da merker du at den lille saken har sine begrensninger. Til vanlig tekstbehandling, regneark og nettsurfing, er den likevel rask nok.

Det finnes også spesielle operativsystemer for å bruke Raspberry Pi som mediespiller eller en liten spillmaskin som kan etterligne eldre datamaskiner eller spillkonsoller, og alt er gratis.

Du kan bruke Raspberry Pi som du ville gjort med en vanlig (billig) Windows 10-maskin, men det er så lett å installere nye operativsystemer på Raspberry Pi at den inviterer til lek og eksperimenter. Vi fant i hvert fall igjen noe av gleden og nysgjerrigheten som vi husker fra den første gangen vi rotet rundt i en pc for mange år siden. Har du lyst til å gå videre og bruke Raspberry Pi til forskjellige elektronikkprosjekter, finnes det mange gode veiledninger på nettet – også på norsk.


+ Artig liten datamaskin

+ Fantastisk pris

– Ikke særlig rask

Conclusion

En virkelig morsom minidatamaskin som kan brukes til både kontorarbeid og hobbyprosjekter.

Spesifikasjoner

Merke
Raspberry Pi
Type
Hobbydatamaskin
Prosessor
Broadcom BCM2711B0 quad-core A72, 64-bit, 1.5GHz
Skjermkort
Broadcom VideoCore VI
Minne (RAM)
1 gigabyte (fås også med 2 eller 4 gigabyte)
Lagringsplass
microSD-kort
USB-porter
2 × USB 2.0, 2 × USB 3.0
Tilkoblinger
2 × micro-HDMI 2.0, 3.5 mm minijack, Gigabit Ethernet
Nettverk
802.11ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.0
Mål
88 mm × 58 mm × 19.5 mm
Vekt
46 gram