Computeren optager ikke mere plads på bordet end et Bluetooth-tastatur.

Raspberry Pi 400

Raspberry Pi 400 er en komplett pc som er integrert i et lite tastatur. Den takler alt fra kontorarbeid til avspilling av film i høy oppløsning.

av Morten Skeldal Østergaard #Datamaskin #Raspberry Pi
9.0

Raspberry Pi 400 er den billigste ferdigbygde datamaskinen vi i Komputer for alle noen gang har testet. Det var kjærlighet ved første klikk da vi koblet den til. For under 1500 kroner får du ikke bare en effektiv pc med mange muligheter; du får også et tastatur som alle pc-komponentene er bygd inn i. Den ser ut som et lite Bluetooth-tastatur og er konstruert etter samme prinsipp som de populære hjemme-pc-ene Commodore 64 og ZX Spectrum på 1980-tallet.

Innmaten er den kompakte maskinen Raspberry Pi 4. Testen av den finner du her. Denne versjonen virker imidlertid noe mer imøtekommende, ettersom den ikke er «naken». Dermed er det heller ingen fare for at man utsetter hovedkortet for statisk elektrisitet når man tar på det. Dessuten har det vært mulig å få litt høyere ytelse fra prosessoren. Det er fordi den har bedre kjøling, men det skjer fortsatt uten en roterende kjølevifte, og dermed er Raspberry Pi 400 helt lydløs.

På baksiden finner vi det man har behov for av tilkoblinger. Du får blant annet tre USB-porter og et par micro HDMI-porter, slik at du kan koble til to skjermer. Det er ganske imponerende til denne prisen.

Det eneste som mangler for å gjøre Raspberry 400 klar til bruk når du tar den ut av esken, er et microSD-kort med et operativsystem. Vi brukte et 32 GB-kort til under hundrelappen. Strømmen som skal til, kommer fra en USB C-kontakt, og du må selv sørge for strømforsyning (for eksempel mobilladeren).

Det finnes en del gratis operativsystemer til Raspberry Pi. Vi lastet ned et som forvandlet datamaskinen til et mediesenter, og det fungerte glimrende — selv da vi koblet maskinen til en tv og startet en film i Full HD-oppløsning.

Du kan også laste ned det Linux-baserte operativsystemet Raspberry Pi OS, som minner en del om Windows. Det finnes mengder av gratisprogrammet til systemet, for eksempel den omfattende kontorpakken LibreOffice. Man får faktisk overveldende mange muligheter for et beskjedent beløp.

Har du ikke lyst til å bruke tid på å installere operativsystemet selv, kommer det snart en versjon av Raspberry Pi 400 der blant annet strømforsyning, microSD-kort med operativsystem, skjermkabel og mus er inkludert. Denne komplette pakken kommer trolig på rundt 2000 kroner.

Før øvrig bør du være klar over at tastaturet til Raspberry Pi 400 ikke har nordiske taster, men en slik modell skal være klar i begynnelsen av 2021.


+ Mange tilkoblinger

+ Hele maskinen er integrert i tastaturet

+ God ytelse til prisen

Conclusion

Raspberry Pi 400 er en komplett pc som er integrert i et lite tastatur. Den takler alt fra kontorarbeid til avspilling av film i høy oppløsning.

Spesifikasjoner

Merke
Raspberry Pi
Type
Mini-pc
Prosessor
Broadcom BCM2711 quad-core Cortex-A72, 1,8 GHz
Minne (RAM)
4 gigabyte
Lagringsplass
Valgfritt microSD-kort
USB-porter
2 × USB 3.0 and 1 × USB 2.0
Tilkoblinger
2 x micro HDMI, utvidelsesport,
Nettverk
Gigabit ethernett, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
Mål
28,6 × 12,2 × 2,3 cm
Vekt
386 gram
Operativsystem
Det velger du selv