Det lille kabinet skal stå op. Bagsiden har endnu flere tilslutninger.

Shuttle XPC Slim DS10U5

Kompakt stasjonær pc med Intel i5 CPU. Passiv og dermed lydløs kjøling.

av Henrik Ræder Clausen #Datamaskin #Shuttle
9.2

Denne mini-pc-en er av svært høy mekanisk kvalitet og er fullstendig lydløs. Den har usedvanlig mange tilkoblinger, og det følger med et feste for montering på baksiden av en skjerm. Man må selv sørge for å montere ram, SSD-lagringsenhet og installere Windows, men når det er på plass, har du en utmerket pc. Det er er ikke spesielt rask, men stille, effektiv og stabil. Prisen står imidlertid i stil med den høye kvaliteten.

Maskinen er egentlig ikke lagd for å stå på et skrivebord. De mange portene gjør den anvendelig sammen med uvanlig eller utdatert utstyr. Den egner seg for innbygging og til å drive skjermer på messer og lignende, men den fungerer også fint som en stasjonær hjemme-pc.

Shuttle-maskinene har alltid vært av gjør-det-selv-typen, men den siden av saken er redusert til at man må kjøpe og montere ram (opptil 32 GB) samt en M.2 SSD-enhet. Dermed velger man selv hvor mye arbeidsminne det skal være i den lille maskinen. Komponentene monteres bak to lokk som er festet med hver sin stjerneskrue. Det er enkelt, og det tar bare et par minutter. Deretter installerer man Windows (eller Linux) fra en minnepinne, og dermed er maskinen klar til bruk.

Testeksemplaret var utstyrt med en strømsparende Intel Core i5 CPU på 1,6 GHz. Skjermen drives av en grafikkbrikke som er integrert i prosessoren, og det er ikke mulig å montere et separat skjermkort. Det gir lavt strømforbruk og gjør at pc-en klarer seg uten en støyende kjølevifte, selv ved hard belastning.

Rent ytelsesmessig betyr det at Shuttle DS10U5 ligger under gjennomsnittet for dagens maskiner. Det er altså ikke en modell du velger til spill eller tung videoredigering. Til lettere arbeid – som tekst, nettbruk og enklere spill – fungerer den derimot fint, og særlig hvis man sørger for å montere rikelig med ram.

Hastighetstesten viste en CPUMark på 6160 og en samlet Benchmark på 2342, og det er som nevnt under snittet. SSD-lagringen leverer en god lesehastighet på over 1,2 GB/s, og det medvirker i høy grad til at maskinen virker rask og smidig ved daglig bruk.

Til slutt skal det nevnes at de mange portene er et uvanlig syn i våre dager. Her er hele åtte USB-porter (fire av dem støtter USB 3), analog videoutgang (VGA) og til og med en serieport, for dem som husker slikt. Har du eldre utstyr som skal kobles til med disse kontaktene, kan altså Shuttle DS10U være det som skal til for å få tilbehøret til å fungere riktig.


+ Kvalitetskabinett
+ Mange tilkoblinger
+ Fullstendig lydløs
– Relativt høy pris

Konklusjon

Shuttle DS10U er et godt valg hvis du er ute etter en stasjonær pc av høy kvalitet. Det finnes imidlertid rimeligere alternativer.

Spesifikasjoner

Merke
Shuttle
Type
Ministasjonær
Prosessor
Intel Core i5 8265U / 1.6 GHz
Skjermkort
Intel UHD Graphics 620
Minne (RAM)
Opptil 32 GB
Lagringsplass
M.2 / SATA (kjøpes separat)
Skjermstørrelse
-
Skjermoppløsning
4K (3840 x 2160)
USB-porter
8 (4 USB-3, 4 USB-2)
Tilkoblinger
HDMI, DisplayPort, VGA, Serieport, SD-kort, hodetelefon, mikrofon
Nettverk
Wi-Fi 5, 2 x 1 Gigabit Ethernet
Mål
20 x 16,5 x 4,0 cm
Vekt
1,5 kg
Berøringsskjerm
-
Operativsystem
-
Annet
VESA monteringssett
CPU Mark
6160,4
2D Mark
298,3
3D Mark
1177,3
Memory Mark
2183,7
Disk Mark
8152,5
Benchmark (høyest er best)
2342,4