Ajax-systemet kan fås i flere sæt. Det vi testede kan dække et mindre hus.

Ajax Alarmsystem

Med dette alarmsystemet kan du velge og styre alt selv. Det kan imidlertid også kobles til en alarmsentral.

av Henrik Ræder Clausen #Diverse #Ajax
9.5

Ajax’ alarmsystem er et frittstående alternativ til abonnementsbaserte sikkerhetssystemer til hjemmet. Med et stort utvalg av enheter og store tilpasningsmuligheter er det et effektivt og gjennomtenkt system. Kompleksiteten i å sette sammen sitt eget alarmsystem kan imidlertid være litt av en utfordring.

Hjertet i Ajax-systemet er en alarmsentral som er koblet til Internett, og med trådløs tilkobling til alle andre enheter. Internettilkoblingen kan være enten kablet, wifi eller mobilnettverk. Den testede Plus-versjonen kan til og med ta to simkort, så hvis én tilkobling svikter, skifter systemet automatisk til en annen.

Systemet styres via en app som kan holde rede på ganske store alarmsystemer. Til hjemmebruk holder det å ha én gruppe og én håndfull komponenter. Hver komponent legges til ved å skanne en QR-kode og trykke på en knapp, som det imidlertid kan være vanskelig å finne. Men når du først har kontroll på alt, går det raskt å legge til alle delene du har.

Og komponentene er veldig mange: Vi testet hjemmesirene, bevegelsessensor, døralarm, personlig alarm, røykvarsler, intelligent stikkontakt og flere andre. Du kan velge mindre pakker til en tilsvarende lavere pris.
Hver komponent gir mye informasjon i appen og sender en melding til mobiltelefonen hvis noe er galt. Det er grundig, men kan også fort bli litt overveldende.

Vi testet rekkevidden i en vanlig bolig. Med alarmsentralen montert midt i boligen var det ingen som helst problemer med å opprettholde forbindelsen til enheter plassert rundt omkring i hjørnene. Appen er til god nytte her: For hver komponent kan du se signalstyrken og endre plasseringen i forhold til denne. I store hus kan du altså legge til flere sentralenheter og dermed få større dekning.

Alarmen går hvis den fjernes

Det er også verdt å vurdere om du skal sette sammen alarmsystemet selv eller få hjelp av profesjonelle fagfolk til å tenke gjennom løsningen. Hvis du velger å ha Ajax-systemet koblet til en alarmsentral, er det nok også verdt å få hjelp av en ekspert til å konfigurere oppsettet.

Den mekaniske kvaliteten på Ajax-komponentene er utmerket. De fleste komponentene er beregnet for veggmontering og har innebygde fester. Skruene følger også med. Du skrur bare beslaget fast i veggen og vrir enheten på plass, så sitter den godt. Og som vi forventet oss, avgir systemet en alarm hvis noen fjerner en enhet fra braketten.

Den smarte strømkontakten som følger med er spesielt interessant i disse energisparetider. Stikkontakten kan både beskytte mot overbelastning og slå av apparater via appen. Innebygd LED-lys viser hvor mye strøm alarmen bruker, og i appen kan du også løpende følge strømforbruket. På den måten finner du for eksempel enkelt ut hvor mye strøm som kreves for å koke vann.


+ Stort utvalg av enheter
+ Veldig fleksibelt
– Kan være overveldende

Conclusion

Med dette alarmsystemet kan du velge og styre alt selv. Det kan imidlertid også kobles til en alarmsentral.

Spesifikasjoner

Merke
Ajax