Danfoss Eco

Nå kan du gjøre de gamle radiatorene smartere. Med Danfoss Eco kan du nemlig regulere romtemperaturen fra smarttelefonen.

av #Diverse #Danfoss
9.2

Danfoss er ikke begynnere når det er snakk om smarte termostater, og det er etter hvert noen år siden selskapet lanserte Connect-termostatene som gjorde det mulig å styre varmen fra en sentral kontrollenhet – og til og med via en app på telefonen.

Med de nye Danfoss-termostatene, Danfoss Eco, får du flere av de samme mulighetene, men til en langt lavere pris og mye mer tilgjengelig. Eco er ganske enkel å komme i gang med. I pakken finner du en hurtigstartveiledning med forståelige tegninger som faktisk minner litt om en Ikea-veiledning. Det følger også med adaptere til ventiltypene RA, M30, RAVL og RAV. Det betyr at Eco passer til så å si alle radiatorer på markedet.

Vi fulgte tegningene i veiledningen og monterte først to AA-batterier (følger ikke med) i termostaten. Deretter fjernet vi den eksisterende termostaten fra radiatoren, festet en av de medfølgende adapterne og klikket deretter Danfoss Eco på plass. Det høres kanskje litt plundrete ut, men undertegnede har ingen VVS-bakgrunn og klarte hele jobben på under fem minutter. I veiledningen finnes det en QR-kode som man kan skanne med telefonen for å laste ned den korrekte appen til Android/iOS. Ellers kan du bare søke etter «Danfoss Eco» i appbutikken på telefonen. Så snart du starter appen, søker den etter og finner termostaten. Etter en rask fastvareoppdatering er den klar til bruk. Det er forbilledlig enkelt.

Fra appen kan du sette opp døgnrytmen for boligen slik at termostaten selv skrur ned temperaturen om natten og når du er på jobb. Du kan også velge en ferietilstand slik at du ikke kaster bort penger på unødvendig oppvarming når du likevel ikke er hjemme. Du kan faktisk gjøre stort sett det samme med Danfoss Eco som med det dyrere Connect-systemet. Sistnevnte krever en egen kontrollenhet, oppsettet er noe mer omstendelig.

Når du styrer termostaten fra appen, kan du naturligvis også raskt skru varmen opp og ned, og termostaten lyser rødt når den styres på denne måten. Så lenge du bruker appen er det nemlig ikke mulig å regulere temperaturen på selve termostaten. Så snart du lukker appen kan du igjen justere varmen direkte fra termostaten etter den temperaturen som vises på skjermen – i stedet for de tradisjonelle trinnene fra 1–5. Det gjør det lettere å finne en passe romtemperatur.

Den eneste begrensningen ved Eco er at tilkoblingen benytter Bluetooth, som har en maksimal rekkevidde på ti meter. Du må altså befinne deg maksimalt ti meter fra termostaten når du bruker appen på telefonen. Ettersom Eco virker uten kontrolenheten, som er koblet til internett, kan du heller ikke justere temperaturen når du ikke er hjemme. Vil du det, bør du heller satse på det dyrere Connect-systemet.

Eco er et perfekt valg til små boliger og for deg som gjerne vil ha noen smarte funksjoner i hjemmet, men som ikke er klar for de helt store investeringene.

 

Konklusjon

Eco er utrolig enkel å sette opp og bruke. Det tar bare noen få minutter å erstatte de gamle termostatene og gjøre radiatorene smartere.

Spesifikasjoner

Merke
Danfoss
Produkttype
Smart termostat
Tilkobling
RA, M30, RAVL og RAV