Dette sæt med to pærer, en gateway og en fjernbe­tjening til 499 kroner har alt, hvad du skal bruge for at komme i gang.

IKEA Trådfri-sett

Ikea-pærene er billige, men det er vanskelig å få dem til å fungere, og du kan også oppleve at forbindelsen til pærene blir brutt.

av Morten Skeldal Østergaard #Diverse #IKEA
6.9

De smarte Ikea-pærene minner en del om møblene fra det samme varehuset: De er billige, og de krever en del jobb før de kan brukes. Når det gjelder de smarte pærene, som går under navnet Trådfri, klarer du deg riktignok uten unbrakonøkkel, men du må bruke en spesiell fjernkontroll som du må gå rundt og holde inntil alle pærene og den gatewayen (huben) du vil koble til Trådfri-systemet.

Gatewayen er nødvendig for å kunne sette opp systemet og kobles direkte til ruteren via kabel. Deretter fungerer den som en «kommunikasjonssentral» for Trådfri-pærene. Vi ­kjøpte et sett med gateway, fjernkontroll og to pærer. Det gjør det litt billigere enn å kjøpe tingene enkeltvis.

Oppsettet er imidlertid mer tungvint enn hos konkurrentene. Vi hadde for eksempel problemer med å koble sammen fjernkontrollen og gatewayen, men da vi til slutt fikk det til, fungerte det fint.

Du kan justere lysstyrken fra fjernkontrollen, men den tilhørende appen fra Ikea gir litt flere muligheter. Appen heter Home Smart og er på norsk. Den er oversiktlig, men har heller ikke like mange funksjoner som tilsvarende apper fra for eksempel Philips Hue, og det er bare noen få muligheter for å skifte farge på lyset.

Vi koblet til to hvite og en farget pære via gatewayen. Til å begynne med fungerte det fint. Etter et par dager hadde vi fra tid til annen problemer med å få kontakt med noen av pærene hvis noen hadde kommet til å slå av bryteren til lampene, slik at de måtte slås på igjen. Et nettsøk etter en løsning på problemet avslørte at mange andre Trådfri-brukere har opplevd det samme, men vi klarte ikke å få pærene til å fungere feilfritt.

Hvis du har høyttalere fra Ikea eller samarbeidspartneren Sonos, kan du også koble dem sammen med Home Smart-app, slik at du kan styre lyd og lys fra samme app.


+ Lav pris

+ Styrer også musikk

– Krever en gateway (hub)

– Ustabil forbindelse med pærene

Konklusjon

Ikea-pærene er billige, men det er vanskelig å få dem til å fungere, og du kan også oppleve at forbindelsen til pærene blir brutt.

Spesifikasjoner

Merke
IKEA
Produkttype
Smart pære
Tilkobling
E27-fatning