Der er ingen knapper på forsiden. Du bladrer ved at røre ved skærmen.

Kobo Clara HD

Kobo Clara HD er den beste ebokleseren vi har prøvd hittil, med norske menyer og mange smarte funksjoner.

av Morten Skeldal Østergaard #Diverse #Kobo
9.7

På bare noen dager har Kobo Clara HD blitt vår klare favoritt blant eboklesere. Med de mange funksjonene og den høye kvaliteten slår den både tradisjonelle bøker og den nærmeste konkurrenten Kindle Paperwhite fra Amazon.

Den seks tommer store skjermen har klar og ensartet bakgrunnsbelysning, slik at du kan lese i mørket. Du kan også dempe lyset i skjermen med en enkel fingerbevegelse på venstre side. Det gjør det lett å lese på sengen uten å forstyrre andre i rommet.

Du blar frem og tilbake ved å berøre henholdsvis høyre og venstre side av skjermen. Når du holder Clara HD i høyre hånd, ligger tommelen rett ved siden av den delen av skjermen du må ta på for å bla. Det gjør det faktisk lettere å bla til neste side enn med en vanlig papirbok.

Som med verdens klart mest solgte ebokleser Kindle, er også Kobo koblet til en bokhandel. Prisene varierer fra 0–180 kroner per bok, men du må lete for å finne bøker på norsk, med unntak av gamle klassikere. Norske samtidsforfattere finnes, men i hovedsak i oversatte utgaver. Vil du lese Knausgaard eller Solstad på engelsk eller tysk, er det derimot mye å velge mellom. Hvis du har ebøker liggende på pc-en, kan du overføre dem til lesebrettet via micro-USB-kontakten nederst.

En funksjon vi raskt lærte å sette pris på, var den integrerte koblingen til tjenesten Pocket. Med den kan du lagre tekster fra nettsider på pc-en med et enkelt klikk. Deretter kan du lese de lagrede sidene på ebokleseren. Det er en særdeles nyttig og smart løsning.

Batteritiden er så lang at vi ikke slapp opp for strøm i løpet av en ti dager lang test av Kobo Clara HD. Den er altså et opplagt valg hvis du for eksempel skal ut på en lang flytur.

Hvis du stusser over navnet Kobo, er det ganske enkelt et anagram av det engelske ordet book.


+ God belysning

+ Norske menyer

+ Les lagrede artikler fra nettet

Konklusjon

Kobo Clara HD er den beste ebokleseren vi har prøvd hittil, med norske menyer og mange smarte funksjoner.

Spesifikasjoner

Merke
Kobo
Produkttype
Ebokleser
Mål
16 x 11 x 0,8 cm
Vekt
166 gram
Tilkobling
Micro-USB