Niko dimmer switch for Hue system
Niko Dimmer Switch er kompatibel med de smarte Philips Hue-pærene, slik at det er lett å velge lyssetting eller dempe belysningen.
Med Philips Hue revolusjonerte det nederlandske selskapet lyssettingen i mange av de tusen hjem. Systemet består av en hub som kobles til ruteren, og en serie lyspærer som kommuniserer trådløst med hubben. Dermed kan du dimme og slå lyset på og av via en app på smarttelefonen. Du kan til og med endre farge på belysningen, hvis du har fargeversjonen av Hue-lampene.
Dessverre har det ikke vært mulig å styre den smarte belysningen med de vanlige lysbryterne som er innfelt i veggen, og derfor har man hittil vært nødt til å kjøpe Philips’ egne brytere og feste dem på veggen, hvis man ikke vil være avhengig av smarttelefonen hver eneste gang man for eksempel vil dempe lyset. Nå har imidlertid Philips gjort det mulig for andre selskaper å produsere brytere som kan styre Hue-systemet, og nettopp det har belgiske Niko gjort med sin Dimmer Switch for Hue.
Funksjonaliteten til Niko-dimmeren er stort sett den samme som i den originale Philips Hue Tap. Begge har fire funksjonsknapper, og ingen er avhengig av strømkilde. I stedet fungerer de ved hjelp av bevegelsesenergien som oppstår når man trykker på dimmeren, som kan monteres i en standard innfelt koblingsboks. Dermed kan man erstatte den vanlige veggbryteren med Niko-dimmeren – og dermed unngå at andre i husstanden kommer til å slå av hele dimmeren og dermed blokkere tilkoblingen til den smarte styringen.
Her ses Niko Dimmer Switch med en tysk Europa-ramme, men den kan også monteres i en vanlig norsk koblingsboks.
Du bør for øvrig være oppmerksom på at du må få en autorisert elektriker til å montere dimmeren hvis du vil erstatte en vanlig veggbryter med Niko-dimmeren. I så fall må nemlig ledningene i den eksisterende kontakten kobles sammen permanent, slik at lampen fortsatt får strøm. Hvis boksen er tom, eller hvis du monterer en tom koblingsboks selv, er selvsagt ikke det nødvendig. Niko-dimmeren er i praksis strømløs og ufarlig å håndtere også for oss som ikke er utdannet elektrikere.
Deretter må den smarte dimmeren legges til i Hue-appen, slik at den kommuniserer med hubben via ruteren. Det gikk helt som det skulle i vårt forsøk. Dermed ser man dimmeren i appen og kan velge hvordan de fire knappene skal fungere. Som standard demper de og slår lyset på og av i rommet du har valgt, men det er også mulig å konfigurere knappene slik at de styrer en scene du har valgt i appen. Det betyr at du for eksempel kan trykke på en knapp for å få rød eller blå belysning i rommet.
Hvis du er vant til å bruke Philips Hue Tap, vet du at man må trykke ganske hardt på knappene for aktivere bevegelsesenergien. Det er egentlig ikke noe problem, men et par av kollegene min fikk ikke knappene til å virke fordi de ganske enkelt ikke visste at man må trykke ekstra hardt.
Det kanskje mest interessante ved Niko-dimmeren er at designen passer så fint inn i en vanlig norsk bolig og til og med kan erstatte de tradisjonelle lysbryterne. De stikker riktignok ørlite grann lenger ut fra veggen, men det er en lav pris å betale for de nye funksjonene du får ved å bytte ut bryterne. Hvis du derimot har tenkt å feste kontakten rett på veggen med den medfølgende monteringsteipen, bør du vurdere om du ikke i stedet skal kjøpe en original Philips Hue Tap, som faktisk koster en hundrelapp mindre.
Find the best price
Conclusion
Niko-dimmeren har samme funksjonalitet som de originale fra Philips, med den geniale forskjellen at de kan monteres i en standard koblingsboks og erstatte den tradisjonelle lysbryteren. Det eliminerer frustrasjonen over at gjester slår av Hue-pærene med den vanlige bryteren.
Spesifikasjoner
- Merke
- Niko
- Produkttype
- Smart switch
- Mål
- 83 x 83 x 15 mm
- Vekt
- 43 gram
- Tilkobling
- ZigBee
- Annet
- Maksimal avstand til lampene er ti meter