Som en lidt overflødig funktion er der indbygget LED-lys i kanten af det lille drev.

ADATA XPG Spectrix S40G

Det nye lagringsstandarden innebærer et stort fremskritt sammenlignet med både harddisker og tidligere SSD-lagring.

av Morten Skeldal Østergaard #Harddisk #ADATA
9.7

Den nyeste typen datalagring for pc får tradisjonelle harddisker til å se ut som et eller annet fra dataalderens spede barndom. Den nye XPG Spectrix S40G fra ADATA har ingen støyende bevegelige deler som lett blir ødelagt – som tilfellet er med tradisjonelle harddisker – og overføringshastigheten slår det meste.

Teknologien er i prinsippet den samme som med andre SSD-enheter, men tilkoblingen skjer direkte på maskinen hovedkort i en dertil egnet sokkel med betegnelsen M.2. Enheten er lett å klikke på plass, og deretter fungerer den i bunn og grunn som alle andre lagringsenheter du kan legge data på i Windows’ utforsker. Det sier seg nesten selv at man bør bruke noe av plassen på 512 GB til å installere Windows. Dermed utnytter du hele tiden den ekstremt høye hastigheten maksimalt. Særlig under oppstart av maskinen er det en gledelig overraskelse at det bare tar noen sekunder fra du trykker på startknappen til maskinen er klar til bruk.

På jobbmaskinen min har jeg en fem år gammel SSD. Den er koblet til med en SATA-kabel, som også benyttes til mekaniske «snurredisker». SSDen leser opptil 510 megabyte i sekundet, og det syntes jeg egentlig var raskt nok sammenlignet med mekaniske harddisker – men når jeg sammenligner med en tilsvarende måling av lesehastigheten på hele 2950 megabyte i sekundet på XPG Spectrix S40G, har jeg ingen problemer med å se at en oppgradering kan være på sin plass. Du må bare være oppmerksom på at lagringsenheten kun kan brukes i nyere maskiner med M.2-sokkel. Vurderer du å kjøpe ny pc, anbefaler vi på det varmeste at du velger en som har M.2-sokkel.


+ Svært høy overføringshastighet

+ Lite plasskrevende

– Krever at hovedkortet har M.2-sokkel

Konklusjon

Det nye lagringsstandarden innebærer et stort fremskritt sammenlignet med både harddisker og tidligere SSD-lagring.

Spesifikasjoner

Merke
ADATA
Type
SSD (M.2)
Kapasitet
512 gigabyte
Tilkobling
M.2
Pris per gigabyte
1,92 kroner