IronKey D300 utnytter potensialet i USB-3-standarden

Kingston IronKey D300 128 GB

Ekstra robust kryptert minnepinne

av Henrik Ræder Clausen #Minnepinner #Kingston
7.2

Kingston IronKey D300 er en gedigen minnepinne med en vekt på over 50 gram. Den er konstruert av sink – ikke jern, navnet til tross. Grunnen er at sink er mykere enn jern og derfor mer støtabsorberende. Til syvende og sist er det jo innholdet på minnepinnen som skal beskyttes, og da kommer utseendet i andre rekke.

Beskyttelsen er også i en klasse for seg. Før minnepinnen kan tas i bruk, må man kjøre et program som aktiverer den innebygde krypteringen. Systemet er basert på AES-256-kryptering, som skal være umulig å bryte i løpet av universets levetid. Det blir uansett ikke aktuelt her, for i beste James Bond-stil slettes innholdet på minnepinnen hvis man oppgir feil passord ti ganger.

Når riktig passord er oppgitt, fungerer IronKey D300 som alle andre minnepinner, med én viktig forskjell. Den er nemlig lynrask. Våre målinger viser en skrivehastighet på 150 MB/s og en lesehastighet på hele 250 MB/s. Det er ikke bare bedre enn Kingston lover, men også det raskeste vi noen gang har målt på en minnepinne.

Den er også garantert vanntett til en dybde på én meter og er konstruert for å tåle fall eller å bli overkjørt av en bil. Det ble behørig testet, og selv om det ble et par riper i overflaten og gjorde hele enheten litt skjev, hadde det ingenting å si for funksjon og ytelse.

I hvert fall ikke i første omgang. Da vi prøvde minnepinnen noen uker senere, fungerte den ikke lenger. Ettersom vanlige minnepinner faktisk er ganske robuste, er det altså lite som rettferdiggjør den ekstreme prisen for Kingston IronKey D300.For ordens skyld lånte vi likevel en ny minnepinne av Kingston og kjørte over den også. Denne gangen overlevde minnepinnen og fungerte som den skulle da vi prøvde den igjen. Derfor er det trolig at den første vi testet var et «mandagseksemplar». Slikt skjer tross alt de beste.


+ Superrask
+ Effektiv kryptering
– Ekstremt dyr
– Overlevde ikke testen

Konklusjon

Minnepinnen virker solid og har en virkelig seriøs kryptering. Prisen er likevel for høy, og da den ikke overlevde testen vår, kan vi heller ikke anbefale den.

Spesifikasjoner

Merke
Kingston
Kapasitet
128 GB
USB-standard
USB-3
Annet
Kryptert, vanntett
Skrivehastighet
150 MB/s
Lesehastighet
250 MB/S