Drobo 5N2

5N2 er en NAS med plass til fem harddisker pluss en sjette nederst i boksen. Alt styres fra programmet Drobo Dashboard.

av Henning Dadkhah Rasmussen #Nettverksdisk (NAS) #Drobo
5.7

Drobo produserer forskjellige typer eksterne lagringsenheter for hjemmebruk, blant annet nettverksdisken 5N2, som vi tester her.

NASen har plass til fem stk. 3,5-tommers harddisker som kobles til med en vanlig SATA-kontakt. I testen begynte vi med å koble til to harddisker i sporene, som er tilgjengelige fra fronten. Det går raskt og enkelt, uten bruk av verktøy. Fronter er nemlig festet med magneter og går raskt å løsne. Deretter skyves diskene inn fra fronten til et hørbart klikk markerer at de sitter som de skal.

Nå er det bare å koble til strøm og koble til den trådløse ruteren via en medfølgende nettverkskabel, så er faktisk disken klar til bruk. Drobo oppretter nemlig selv en nettverksdisk ut fra tilgjengelig lagringsplass. Deretter får du tilgang til disken fra datamaskiner som er koblet til det samme lokale nettverket.

Drobo er litt annerledes enn de NAS-diskene vi pleier å teste – av flere grunner. Ofte finner man også USB-kontakter eller spor for minnekort på nettverksdisker som dette, men ikke på 5N2. Derimot finner vi et lite lokk som skjuler en mSATA-port, som kan brukes til å koble til enda en disk – en liten SSD av samme type som brukes i bærbare maskiner. Dermed er det faktisk mulig å bruke hele seks harddisker i 5N2.

Du finner også to ethernet-porter som enten kan kobles sammen og gi dobbel hastighet, eller det kan fungere som reserveløsning hvis det ene nettverket faller ut. I så fall bruker NASen ganske enkelt det andre. Det forutsetter selvsagt at du har to separate nettverk, og det er det de færreste private hjem som har.

 

Du finner og styrer nettverksdisken med programmet Drobo Dashboard, og det fungerer glimrende.

Dessverre er både veiledning og program på engelsk, så det er en fordel hvis du har tidligere erfaring med bruk av nettverksdisker. Vi er imidlertid glade for å slippe styringen via en nettleser, som er den mest brukte metoden. I stedet installerer du programmet Drobo Dashboard på maskinen, og dermed kan du gjøre alle innstillinger for mapper, lagring, filbeskyttelse og mye annet fra dette.

Det er også mulig å installere apper på nettverksdisken fra Drobo Dashboard, men løsningen er lite brukervennlig, og man er til tider i tvil om virkningen av de forskjellige innstillingene – og hvilke apper som skal brukes til hva. Det samme gjelder appene du installerer. Utseendet minner om hjemmesider fra slutten av 90-tallet, og det er ikke mye hjelp å få.

Det er også underlig at de to tilkoblede harddiskene på hhv. 2 og 4 TB blir vist med en samlet kapasitet på 63 TB i Windows Utforsker. Det er noe mer enn vi hadde forventet.

Harddiskene surret og gikk både under og etter testen, og det er en lyd man fort blir lei av, hvis man ikke plasserer NASen i et skap. Til den relativt høye prisen får man langt mer brukervennlige løsninger fra konkurrentene.

 

Laveste pris finner du her.

 

+ Plass til fem harddisker

– Ikke USB

– Lite brukervennlig

– Harddiskstøy

Konklusjon

Vi har sansen for muligheten til å koble til helt opptil seks disker i 5N2, men ble dessverre skuffet over den manglende brukervennligheten og de litt utdaterte appene.

Spesifikasjoner

Merke
Drobo
Prosessor
Marvell firekjerners Armada XP ARMv7 CPU 1,6 GHz
Minne
2 GB DDR3 Hynix H5TQ4G63CFR (x4)
Kapasitet
Opptil 5 harddisker
Tilkoblinger
1 x mSATA, 4 X SATA, 2 X gigabit LAN
Antall harddiskplasser
5 + 1
Mål
15 x 18,5 x 26,2 cm
Vekt
3,9 kilo (uten disker)
Strømforbruk
21 watt