Det er nemt at montere harddiske i TS-251D.

QNAP TS-251D

Nettverksdisk med plass til to harddisker, 4 GB ram og mulighet for å koble til skjerm

av Henrik Ræder Clausen #Nettverksdisk (NAS) #QNAP
8.8

Den nyeste nettverksdisken fra QNAP heter TS-251D. Den er både velkonstruert og leverer gode hastigheter.

Disken er lett å jobbe med når det litt rotete oppsettet er gjennomført, og den løser oppgavene etter alle kunstens regler. Administratorsidene er lette å bruke, og muligheten for å koble til skjerm og tastatur er et ekstra pluss.

Med to Seagate-harddisker på 2 terabyte hver fikk vi både lese- og skrivehastigheter på rundt 117 MB/s. Det er på grensen av det selve nettverkstilkoblingen tillater, så det er et svært godt resultat. Små filer leses/skrives med hastigheter på henholdsvis 38 og 54 MB/s. Også det er høyst brukbare tall.

Derimot var vi mindre imponert over oppsettet. Nettverksdisker er kompliserte ting, og det er ingen tvil om at QNAP har gjort en grundig jobb med å forklare det hele. Problemet er at mengden av detaljer, programmer og hjelpefunksjoner for å forklare dem er så overveldende. QNAP kunne med fordel forenklet oppsettet på en slik måte at det blir lettere å velge de vanligste innstillingene.

Den fysiske klargjøringen er derimot ganske enkel: Frontpanelet låses opp på siden, slik at man får tilgang til harddiskene som er plassert i praktiske skuffer. Det er bare å legge inn harddiskene og skyve dem på plass, så sitter de som de skal. Derimot er det ingen låsemekanisme som kan beskytte mot klåfingrer.

Nettverksdisken er lett å finne i listen over nettverksenheter i Windows, der den tildeles en stasjonsbokstav, som regel Z:. Deretter fungerer alt stabilt og fint. Det er riktignok mulig å høre en viss brumming fra harddiskene, men heldigvis ingen viftestøy, bortsett fra ved full belastning. Som andre modeller fra QNAP kan også denne nettverksdisken brukes som en noenlunde vanlig pc. Den har HDMI-utgang for skjerm og rikelig med USB-porter til mus og tastatur, så når funksjonen først er aktivert, kan man også bruke nettlesere, LibreOffice og en del spill. Det fungerte fint på vårt testeksemplar med 4 gigabyte ram. Det er også praktisk at det er mulig å lagre filer direkte på nettverksdisken eller en minnepinne.

Disken har et godt utvalg av innebygde programmer og selvfølgelig en medieserver som strømmer 4K-video uten problemer. I tillegg kommer apper for lyd/videostrømming, bildeorganisering og andre hverdagsoppgaver. Appene er gode og selvforklarende.

Det er også mulig å montere et utvidelseskort for å få høyere ytelse. Det kan være et raskere nettverkskort eller et kort med SSD-lagring som kan brukes som minnebuffer. Sistnevnge kan være nyttig hvis disken brukes av så mange at hastigheten begynner å bli et problem.

+ Høy hastighet
+ Kan brukes som pc
+ Kan oppgraderes
– Rotete oppsett

Konklusjon

En velbygd nettverksdisk som byr på fildeling med høy ytelse og gode ekstraprogrammer.

Spesifikasjoner

Merke
QNAP
Prosessor
Intel Celeron J4005 2,0 GHz dual core
Minne
4 GB
Kapasitet
Opptil 32 TB
Tilkoblinger
Gigabit Ethernet, 2 x USB-3, 3 x USB-2, HDMI
Antall harddiskplasser
2
Mål
16,8 × 10,5 × 22,6 cm
Vekt
1.48 kg
Strømforbruk
20 watt
Annet
Kan brukes som pc
Skrivehastighet
117,2 MB/s
Lesehastighet
116,6 MB/s