Fronten er bygget i spinkelt plastik, men alt virker, som det skal.

QNAP TS-253Be

Et fyrverkeri av spennende funksjoner – men det krever litt teknisk innsikt å få fullt utbytte av alle mulighetene.

av Morten Skeldal Østergaard #Nettverksdisk (NAS) #QNAP
9.4

QNAP TS-253Be er en nettverksdisk som først og fremst er konstruert for å gi virkelig gode spesifikasjoner for pengene. Du får blant annet en relativt kraftig prosessor, HDMI-tilkoblinger og gode muligheter for å oppgradere enheten senere, hvis behovene skulle endre seg.

Eksteriøret på den svarte boksen lover riktignok ikke spesielt mye. I en kvalitets-NAS har man lov til å forvente at lokkene der harddiskene skal skyves på plass, i det minste er av metall. Her er hele fronten av tynn plast. Årsaken er at QNAP gans­ke enkelt har valgt å legge ressursene på de indre kvalitetene.

Jeg fikk et lite sjokk under oppsettet da dingsen plutselig snakket til meg på engelsk. Jeg hadde satt den i gang med å laste ned ny fastvare, da den plutselig begynte å fortelle meg hva den holdt på med. Overraskende, men egentlig veldig praktisk når nettverksdisken ikke er koblet direkte til en skjerm. Det gjør det lettere å følge med på hva som skjer.

Det er nok heller en ingeniør enn en smart reklamemann som har gitt navn til QNAP TS-253Be, og operativsystemet bærer også preg av å være designet av teknisk kompetente mennesker som kanskje ikke har tenkt så mye på oss sluttbrukere. NASen har nemlig mengder av smarte funksjoner, men de er ikke spesielt brukervennlige. Ofte var det nødvendig å søke på nettet etter løsninger som jeg ikke fant svar på i den sparsomme brukerveiledningen. Dette er med andre ord ikke en NAS for begynnere.

Hvis du derimot har litt kunnskap om nettverk og har erfaring med en NAS fra tidligere, får du mye for pengene. QNAP-boksen er rask, og den har et overveldende antall muligheter. Du kan for eksempel bruke «link-aggregation», der NASen benytter to nettverkskabler samtidig for å øke hastigheten. Hvis ikke det er nok, har TS-253Be en utvidelsesport, akkurat som i en pc, der du kan montere et kort med en enda raskere nettverkskontakt ved å åpne boksen. På baksiden er det hele to HDMI-kontakter, slik at du kan styre NASen direkte uten å gå via en pc. Det gjør det også mulig å spille av film direkte til en tv eller en dataskjerm.

QNAP TS-253Be er en NAS der selv ikke krevende brukere slipper opp for muligheter. Derimot blir trolig mindre erfarne brukere overveldet av de mange funksjonene som ikke alltid er presentert like pedagogisk.


+ Mange funksjoner

+ Gode utvidelsesmuligheder

– Lite pedagogisk

Konklusjon

Et fyrverkeri av spennende funksjoner – men det krever litt teknisk innsikt å få fullt utbytte av alle mulighetene.

Spesifikasjoner

Merke
QNAP
Prosessor
Intel Celeron J3455 quad-core, 1,5 GHz
Minne
2 gigabytes
Kapasitet
-
Tilkoblinger
5 x USB 3.0, 2 x HDMI 1,4b
Antall harddiskplasser
2
Mål
168 x 105 x 226 mm
Vekt
1,66 kg
Strømforbruk
13,1 watt
Annet
                              
Skrivehastighet
118,5 MB/sekund
Lesehastighet
118,5 MB/sekund