Synology DiskStation 119j er en minimal nettverksdisk med plass til én disk

Synology DiskStation 119j

En enkel nettverksdisk med plass til en enkelt harddisk.

av #Nettverksdisk (NAS) #Synology
7.2

En NAS eller nettverksdisk er en eller flere harddisker som kobles til hjemmenettverket, slik at du har ett sentralt sted å lagre bilder, film og musikk. Dermed kan filene spilles av på en pc eller smart-tv, som ofte er utstyrt med smarte, innebygde apper, slik at det er lett å bla i filene på nettverksdisken.

Synology DiskStation 119j er en liten NAS som kanskje ser litt billig ut, men den mekaniske konstruksjonen er god og gjennomtenkt. Det enkle kabinettet åpnes ved å løsne et par skruer, og den ene harddisken som du selv må skaffe, skal også skrus fast i metallrammen. Det finnes mer elegante løsninger, men det er enkelt, robust og lett å finne ut av. Deretter kobles enheten til en stikkontakt og til ruteren, så er den klar for videre oppsett.

En enkel og lettfattelig veiviser stiller noen få spørsmål om navn, passord og lignende, så installerer nettverksdisken automatisk de mest populære programpakkene. Som standard installeres programmer for behandling av video og bilder, medieserver, sikkerhetskopiering og så videre.

Programpakkene er imidlertid store, så det tar lett et par timer før alt er klart. Når alt omsider er på plass, har imidlertid Synology markedets beste brukerflate med en velfungerende søkefunksjon. Det finnes også et omfattende, men lettfattelig hjelpesystem.

Mange apper, men for liten kapasitet

Med over hundre moduler er det i teorien ingenting i veien for å bruke Synology 119j til WordPress, Drupal, databaser og andre profesjonelle bruksområder. Det fungerer likevel ikke i praksis, ettersom serveren har begrensede ressurser og blir treg hvis man prøver å bruke de avanserte mulighetene – eller bare til å indeksere bilder til den utmerkede bildedatabasen.

Den innebygde datamaskinen har riktignok en 64-bit-prosessor på 800 MHz, men 256 MB ram er for lite for den ganske gode prosessoren, og det er ikke mulig å utvide med mer minne. Baksiden har to USB 2.0-porter for minnepinner eller annen ekstern lagring der hastigheten ikke er kritisk.

I testen målte vi en skrivehastighet på 42,7 MB/s og en lesehastighet på 79,5 MB/s. Det er helt ok, uten å imponere. Verre er det at bakgrunnsaktiviteter, som indeksering av bilder, får hastigheten til å falle dramatisk. Da kan skrivehastigheten bli så lav som 5–10 MB/s og lesehastigheten på 20 MB/s. I tillegg blir brukerflaten ulidelig treg. Det er ikke bra.

DiskStation 119j kan være et brukbart valg hvis du bare er ute etter en enkel nettverksdisk. Den blir likevel overbelastet i mange hverdagssituasjoner, med kraftig redusert hastighet som resultat.

+ Enkelt oppsett
+ God brukerflate
+ Mange apper
– For litt ram
– Blir lett overbelastet

Nærmeste Synology-forhandler finner du her:
https://www.synology.com/no-no/wheretobuy/Norway

Konklusjon

Denne enkle diskserveren er brukervennlig og har mange muligheter, men den beskjedne mengden ram gjør at den lett blir overbelastet.

Spesifikasjoner

Merke
Synology
Prosessor
Marvell A3720 dual-core 800MHz
Minne
256 MB
Kapasitet
Opptil 14 TB (kjøpes separat)
Tilkoblinger
Gigabit Ethernet, 2 x USB-2
Antall harddiskplasser
1
Mål
16,6 x 7,1 x 22,4 cm (h x b x d)
Vekt
0,7 kg
Strømforbruk
5,0 W
Skrivehastighet
42,7 MB/s
Lesehastighet
79,5 MB/s