Tre små lamper viser enhedens tilstand.

Synology DiskStation DS720+

Nettverksdiske med plass til to harddisker og mulighet for å koble til flere.

av Henrik Ræder Clausen #Nettverksdisk (NAS) #Synology
9.2

Dette er en kompakt nettverksdisk som er solid konstruert og har en førsteklasses programpakke. Hastigheten er god nok til små arbeidsgrupper, og øker behovet for kapasitet eller hastighet, er det lett å oppgradere DS720+. Det blir ikke stort bedre enn dette hvis du vil ha et sentralt sted å lagre alle hjemmets filer.

Vi merker allerede ved montering og oppsett at Synology DS720+ er konstruert for å være en diskré og stabil server for arkivering og fildeling. Den mekaniske kvaliteten er svært høy, og det er behagelig enkelt å montere eller bytte harddisker. Selv hvis en harddisk skulle bryte sammen, er det mulig å bytte den på et minutt uten å slå av enheten først.

Denne modellen er den største DiskStation-modellen med plass til to harrdisker. Vi testet den med to 8 TB NAS-disker fra WD. Selv med de langsomme harddiskene på 5400 RPM, målte vi hastigheter som lå tett på nettverkets grense. Med en skrivehastighet på 116,9 MB/s og lesehastighet på 118,3 MB/s er det ikke mulig å presse et vanlig gigabit-nettverk ytterligere. Derfor er det litt pussig at ikke Synology har økt kapasiteten på nettverksportene til 2,5 Gb. Til gjengjeld har den to porter, slik at det er mulig å oppnå maksimal hastighet på to tilkoblinger samtidig.

Oppsettet er relativt enkelt både når det gjelder det mekaniske og programvaren. Det varer ikke lenge før man får beskjed om at alt er klart, men det stemmer ikke helt: Det gjenstår for eksempel å klargjøre diskene og opprette delte mapper. Det forklares underveis, men kunne med fordel vært klargjort litt tidligere. Nettverksdisker er komplekse ting, og man må regne med å bruke litt tid på å sette dem opp skikkelig.

Som andre nettverksdisker fra Synology leveres også DS720+ med et stort antall programmer som kan installeres etter behov. Mange av dem er av det profesjonelle slaget, men særlig Moments (fotosamling), Audiostation og Videostation er nyttige for alle som har behov for å administrere store samlinger av bilde-, lyd- og videofiler.

Tar man i bruk flere av programpakkene, bør man imidlertid montere mer ram for å unngå at det går ut over ytelsen. Det er også mulig å montere en SSD-enhet til cache-lagring. Det er et midlertidig lager som gjør filsøk mye raskere. Det er litt arbeid å sette opp SSD-enheten, men veiviseren til prosessen er god. Til slutt tillater modellen at man kobler til et kabinett med plass til ytterligere fem harddisker, slik at man kan få over 100 TB i samlet lagringskapasitet. Det bør dekke de fleste behov.

Fronten av DS720+ er utstyrt med tre lamper som viser om enheten og harddiskene fungerer som de skal. Hvis en av harddiskene skulle svikte, høres en pipetone til man har løst problemet. De to USB-portene kan brukes til ekstra lagring i form av en ekstern harddisk som da vil fungere som en separat nettverksdisk.


+ Mange gode forhåndsinstallerte programmer

+ Solid konstruksjon

+ Gode utvidelsesmuligheter

+ Lavt støynivå

– Begrenset av hastigheten på nettverket

 

Konklusjon

En godt konstruert nettverksdisk som passer til ambisiøse hjemmebrukere eller mindre bedrifter.

Spesifikasjoner

Merke
Synology
Prosessor
Intel Celeron J4125 Quad Core
Minne
2 Gigabyte (kan utvides)
Kapasitet
32 TB / 112 TB
Tilkoblinger
2 x Gigabit Ethernet, 2 x USB-3, 1 x eSATA
Antall harddiskplasser
2
Mål
10,6 x 22,3 x 16,6 cm
Vekt
1,5 kg
Strømforbruk
5 watt
Annet
Mulig å legge til SSD-cache
Skrivehastighet
116,9 MB/s
Lesehastighet
118,3 MB/s