Synology DS118

Liten NAS fra Synology med plass til en enkelt harddisk på opptil 12 TB.

av #Nettverksdisk (NAS) #Synology
7.9

Produktkategorien «nettverksdisker» eller NAS dekker ikke helt Synology DS118. Mens nettverksdisker kun er en enkel lagringsenhet koblet på hjemmenettverket, har nemlig denne en mengde servere og funksjoner til mye mer enn bare lagring.

DS118 er begynnermodellen fra Synology og inneholder bare en enkelt harddisk. Operativsystemet er det samme som i andre modeller fra selskapet. Det betyr at du får tilgang til de samme funksjonene som hvis du hadde kjøpt en større modell, men at du har mindre lagringskapasitet, en noe svakere prosessor og mindre minne.

Vi fulgte den medfølgende hurtigstartguiden som viser hvordan man installerer en harddisk i NASen ved å løfte et sidepanel. Deretter koblet vi til strøm og den kabelen som fulgte med, til ruteren. Etter et par minutters oppstart høres et et lite pip, og så skal man ifølge veiledningen åpne nettleseren og gå til adressen http://diskstation:5000.

Det åpner hjemmesiden til DS118, der et klikk på Konfigurer starter en enkel veiviser som både formaterer harddisken i NASen, installerer et operativsystem og installerer de viktigste programmene som gir NASen flere funksjoner. Blant de forhåndsvalgte var Download Station, der man kan laste ned filer fra nettet uten pc, Video Station, som brukes til å vise videoer, og Photo Station, som kan brukes til å vise fotoalbum.

Etter cirka ti minutter var installeringen over og NASen klar til bruk. Vi har ikke sett det enklere hos noen av konkurrentene, og det hjelper at språket under hele installeringen var norsk. Nederst i høyre hjørne på side kan du holde øye med status for prosessor, ram og nettverk. I eksempelet under er NASen i full gang med å installere ti forskjellige pakker. Likevel er belastningen moderat.

Prosessoren i DS118 er bare på 1,4 GHz, men den lille NASen er likevel i stand til å kode om videoer på 4K med 60 bilder i sekundet, til for eksempel Smart TV eller nettbrett. Det er en oppgave som ville gitt mange pc-er pustevansker. Sammen med de mange pakkene som er tilgjengelige, følger noen gode apper til iOS og Android, slik at du kan få glede av musikken din, bildene.og videoene fra mobilen når du ikke er hjemme.

Under testen virket det ikke som om DS118 på noe tidspunkt hadde problemer med oppgavene. De færreste vil ha behov for en av Synologys større modeller, hvis man da ikke har et plassbehov som overskrider de 12 GB som du kan installerer i DS118, har behov for en RAID-løsning for å oppnå høyere sikkerhet, eller for eksempel skal styre mange nettverkskameraer og strømme video samtidig. For alle oss andre har DS118 alt vi trenger.

Finn beste pris her.

+ Rimelig NAS for begynnere

+ Lett å sette opp og bruke

+ Mange gode apper

– Bare plass til én harddisk

 

 

Konklusjon

Dette er en av markedets beste nettverksdisker for begynnere. Til tross for størrelsen har den lille Synology DS118 ressurser nok.

Spesifikasjoner

Merke
Synology
Prosessor
Realtek RTD1296 Quad Core 1.4 GHz
Minne
1 GB DDR4
Kapasitet
Maksimalt 12 TB
Tilkoblinger
1 x LAN, 2 x USB 3.0
Antall harddiskplasser
1 x 2,5/3,5 tommer
Mål
16,6 x 7,1 x 22,4 cm
Vekt
0,7 kg
Strømforbruk
4,22 Watt
Annet
Støynivå: 16.7 dB(A)