Synology DS418j

DS418j er en nettverksdisk som kan bestykkes med opptil fire harddisker på 2,5 og 3,5 tommer. Kapasiteten er på maksimalt 48 terabyte.

av #Nettverksdisk (NAS) #Synology
8.2

Når man kjøper en nettverksdisk fra Synology, er den alltid utstyrt med operativsystemet DSM, som vi tidligere har rost opp i skyene. Det gjelder også for DS418j, som er blant markedets rimeligste i sitt slag med plass til hele fire harddisker. Du får med andre ord tilgang til det samme glimrende operativsystemet på denne rimelige modellen som du får på dyrere fra samme selskap.

Installeringen av DS418j er ganske enkel. Først må du montere ønsket antall harddisker. Det skjer fra baksiden, der du fjerner fire fingerskruer og plasserer harddiskene i ett eller flere av de fire sporene. Deretter kobler du til strøm og en nettverkskabel til ruteren, før du slår på nettverksdisken for første gang. Synology tilbyr en del gratis programvare og apper til NASene sine, og derfor lastet vi først ned Windows-programmet Synology Assistant, som hjelper til med oppsettet. Fra programmet kan man installere operativsystemet på de tilkoblede harddiskene, men det forutsetter at du først har lastet det ned fra Synologys hjemmeside.

Fra Synology Assistant er det lett å se IP-adressen til nettverksdisken, og du kan installere et operativsystem.

Fra Synology Assistant er det lett å se IP-adressen til nettverksdisken, og du kan installere et operativsystem

Derfor valgte vi i stedet å notere IP-adressen til serveren fra programmet, og skrev den inn i en vanlig nettleser. Da fikk vi en enda enklere veiledning om hvordan man laster ned og installerer operativsystemet på DS418j.

Den første gangen du oppgir IP-adressen til DS418j i nettleseren, ser du en veiledning som hjelper deg med det innledende oppsettet.
Den første gangen du oppgir IP-adressen til DS418j i nettleseren, ser du en veiledning som hjelper deg med det innledende oppsettet.

Vi fulgte veiledningen, og det tok cirka ti minutter før operativsystemet var installert, brukerkontoen var på plass og DS418j var klar til bruk. Til slutt får man spørsmål om man vil installere et antall programmer på NASen – blant annet et bildevisningsprogram, en nedlastingsassistent, program for sikkerhetskopiering og en videospiller. DS418j er altså mye mer enn et filarkiv – den er faktisk en komplett server som kan brukes til all underholdning for hele familien. Det kan den også når du ikke er hjemme, takket være den gratis DNS-tjenesten som er bygd inn i NASen.

Operativsystemet på nettverksdiskene fra Synology er som sagt usedvanlig godt, ikke minst fordi brukerflaten er så lik Skrivebordet i Windows. Fra en startmeny øverst, finner og åpner du de appene du vil bruke. Du kan også velge et ikke altfor teknisk norsk språk, og det gjør også de tekniske valgene lette å forstå.

Dermed er DS418j klar til bruk. Brukerflaten er lettnavigert og minner en del om Windows.
Dermed er DS418j klar til bruk. Brukerflaten er lettnavigert og minner en del om Windows.

Deretter lastet vi ned en rekke Synology-apper til Android-telefonen: En nedlastingsassistent, en videospiller, et bildevisningsprogram og en app for kameraovervåking. Én smart funksjon er nemlig at man dermed kan få tilgang til filmer, musikk og bilder fra telefonen, også når man er langt hjemmefra. Med nedlastingsappen kan du til og med sette DS418j til å laste ned filer, som deretter lagres på nettverksdisken – og alt kan altså fjernstyres fra telefonen. Surveillance Station, som er en overvåkingsapp fra Synology, gjør NASen til en profesjonell overvåkingsserver. Hvis du har nettverkskameraer på hjemmenettverket, er det altså en enkel sak å legge dem til i DS418j og holde øye med kameraene fra ett sted. Dessverre følger det bare med to kameralisenser, og du må betale nærmere to tusen kroner for to ekstra hvis du trenger flere. Her kunne Synology godt ha vært litt mer spandable.

Grunnen til at DS418j koster mindre enn de fleste andre Synology-modeller med plass til fire harddisker, er at den ikke har mer enn 1 GB ram. Prosessoren er heller ikke av de kraftigste. Til vanlig hjemmebruk er det neppe noe du vil legge merke til. Det er fullt mulig å se høyoppløst video, flytte store filer frem og tilbake og følge med på nettverkskameraet uten å oppleve forsinkelser eller få følelsen av at nettverksdisken er presset. Det er trolig først hvis du har behov for å opprette flere brukere og flere av dem bruker tjenestene på nettverksdisken samtidig, at du vil oppleve at ressursene ikke strekker til. Til gjengjeld er DS418j så stillegående at den fin kan stå på hele tiden uten å forstyrre.

Laveste pris finner du her.

 

+ Fantastisk operativsystem

+ Rimelig pris

+ Støysvak

– Begrenset ytelse

 

Konklusjon

Med DS418j får du en NAS som kan utstyres med rikelig plass. Du får et førsteklasses operativsystem og enkel styring av underholdning for hele familien.

Spesifikasjoner

Merke
Synology
Prosessor
Realtek RTD1293 Dual Core 1.4 GHz
Minne
1 GB DDR4
Kapasitet
48 TB (12 TB harddisk x 4) (Kapasiteten varierer med valgt RAID-type)
Tilkoblinger
2 x USB 3.0, 1 x LAN
Antall harddiskplasser
4 stk.
Mål
18,4 x 16,8 x 23 cm
Vekt
2,21 kg
Strømforbruk
8,97 watt