Test av Zyxel NAS326

Zyxel NAS326

Zyxel NAS326 er i utgangspunktet lett å komme i gang med og enkel i bruk

av #Nettverksdisk (NAS) #ZyXEL
8.5

Selv om jeg er it-nerd på min hals har jeg faktisk aldri eid en nettverksdisk (NAS). Denne testen er med andre ord en begynners betraktninger om bruken av en NAS til å sikkerhetskopiere viktige filer.

Det er i utgangspunktet enkelt å sette opp Zyxel NAS326, og langt på vei gikk det også fint uten hjelpemidler. Først monteres harddisken – eller harddiskene – i de to skuffene. Det er overkommelig for de fleste. Også resten av oppsettet er i utgangspunktet ganske intuitivt: Man kobler til nett- og strømkabel, åpner nettleseren på pc-en, og går til adressen findme.zyxel.com før man trykker på paringsknappen på fronten av nettverksdisken. Det oppsto likevel et problem: Jeg koblet NAS326 til en Apple AirPort Express-ruter, og da gikk det galt med IP-innstillingene. Jeg fant ikke hjelp via Zyxels offisielle kanaler, men måtte søke på Google for å finne løsningen. Det er nok også problemer knyttet til ruteren som skaper de største problemene når man setter opp en NAS – så hvorfor ikke gjøre mer for å hjelpe brukerne?

Smarte apper

Zyxel NAS326 er enkel i bruk når den først fungerer, og den er tilnærmet lydløs. Jeg lastet opp bilder, videoer og dokumenter til NAS326, og deretter hadde jeg tilgang til filene fra nettleseren. Brukerflaten er riktignok ikke den mest brukervennlige, men det er lett å finne frem når man kommer inn i undermenyene. Jeg fikk imidlertid meldingen ”Installer Windows Media Player for Firefox” når jeg ville se et videoklipp jeg hadde lastet opp, selv om jeg brukte Chrome-leseren, og jeg har heller ikke lyst til å bruke Media Player til å se filmene.

Derimot er de to appene Zyxel zCloud og ZyXEL Drive for Android og iPhone særdeles smarte. Fra disse kan man laste filer både opp og ned, ta sikkerhetskopi og spille av mediefiler.

Zyxel NAS326 etterlater et blandet inntrykk. På papiret er den utrolig enkel å sette opp, men det er vanskelig å få hjelp hvis det oppstår problemer. Brukervennligheten er generelt god, men brukerflaten i nettleseren kunne vært mer tidsmessig.

Forhandler og pris:
Prisjakt

+ Enkelt oppsett
+ Veldesignede apper for smarttelefoner
+ Nesten lydløs
– Fraværende brukerstøtte

Konklusjon

Zyxel NAS326 er et godt valg for deg som vil ha en velsmurt nettverksdisk, men du bør ha noe mer it-kunnskap enn på rent brukernivå, hvis du får problemer.

Spesifikasjoner

Merke
ZyXEL
Prosessor
Marvell Armada 380 1.3 GHz
Minne
512 DDR3
Kapasitet
HDD ikke inkludert – opptil 12 TB
Tilkoblinger
2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1 x Gigabit Ethernet RJ-45
Antall harddiskplasser
2 (til 2.5" eller 2.5" SATA II opptil 12 TB)
Mål
20,7 x 16,4 x 12,3 cm
Vekt
1,2 kg
Strømforbruk
5,5 watt
Annet
DLNA 1.5, UPnP