Tastaturet følger ikke med. Det kan købes for 1.399 kroner.

iPad (2019)

Apples nyeste iPad er litt dyrere enn forgjengeren, men gir fortsatt mest for pengene.

av Morten Skeldal Østergaard #Nettbrett #Apple
9.4

Lanseringen av en ny generasjon Apple iPad er en årlig begivenhet. Denne gangen er skjermen litt større enn hos forgjengeren, men ellers ligner iPaden seg selv også i 2019 – i hvert fall når det gjelder utseendet.

Under overflaten har iPad fått sitt helt eget operativsystem. Tidligere har både iPhone og iPad benyttet det samme operativsystemet, og det har hatt den fordelen at du i stor grad har kunnet bruke de samme appene på de to enhetene, men det har også begrenset utnyttelsen av den større iPad-skjermen.

Det er det slutt på. Nå er iPad utstyrt med operativsystemet iPadOS, og det er skreddersydd for å utnytte den store skjermen best mulig. iPadOS har fått en widget-funksjon som minner om den vi kjenner fra Android. Det vil si at du kan ha en rekke med varsler som oppdaterer seg fortløpende på startskjermen. Det kan for eksempel være kommende avtaler og værvarsel for resten av uken. Du står ikke like fritt til å plassere widgeter og endre størrelsen på dem som du gjør i Android, men det er et stort skritt i riktig retning. Resten av operativsystemet er minst like brukervennlig som vi er vant til fra tidligere.

Skjermen holder samme nivå som i tidligere iPad-versjoner. Lysstyrken er god nok til at man kan bruke nettbrettet i fullt dagslys og justeres raskt opp og ned når lysforholdene i omgivalene endrer seg.

Selv om iPad er den rimeligste av Apples nettbrett med full størrelse, leverer den en brukeropplevelse som de færreste nettbrett med Android kan måle seg med. Fingerbevegelser på skjermen registreres øye­blikkelig, og det bidrar til at man lett glemmer at man faktisk sitter med en elektronisk dings mellom hendene. Forsinkelsen er så minimal at det føles som det er en direkte­kobling mellom fingrene og ikoner og skjermbilder.

Lyden i denne iPad-modellen er likevel et svakt punkt når vi sammenligner med Android-brett i samme prisklasse. Den er klar og tydelig, men høyttalerne er plassert nederst, og hvis du bruker iPaden på langsiden, kommer lyden bare fra den ene siden. Her kunne Apple godt anstrengt seg litt mer og bygd inn doble høyttalere i begge ender, slik at man har stereolyd uansett hvilken vei man holder nettbrettet.


+ Svært brukervennlig styresystem

+ Rask

+ Mye for pengene

Konklusjon

Apples nyeste iPad er litt dyrere enn forgjengeren, men gir fortsatt mest for pengene.

Spesifikasjoner

Merke
Apple
Prosessor
A10 Fusion, 64 bit
Lagringsplass
32 GB
Skjermstørrelse
10,2 tommer
Skjermoppløsning
2160 x 1620 piksler
Mål
250,6 x 171,1 x 7,5 mm
Vekt
483
Kamera
8 megapiksler bak, 1,2 megapiksler foran
Utskiftbart microSD-kort
Nei
Nettverk
802.11ac (Wi-Fi 5)