Fritz!TRepeter 2400 er også fysisk større end de mindre modeller.

AVM FRITZ!Repeater 2400

Nettverksutvider etter Wi-Fi 5-standarden, med 2,4- og 5 GHz bånd.

av Henrik Ræder Clausen #Nettverksutstyr (diverse) #AVM
6.8

Denne nettverksutvideren (eller «repeateren») fra AVM gir ikke på langt nær like høy hastighet som den mindre og billigere 1200-modellen fra samme produsent. Derimot er rekkevidden god, og enheten kan håndtere flere tilkoblinger på én gang.

Med to sendere på det raske 5 GHz-båndet og Wi-Fi 5 forventet vi hastigheter på godt over 500 Mbit/s. Derfor var skuffelsen stor da den selv under optimale forhold med kablet tilkobling, ikke engang kom opp i 200 Mbit/s. Det kan skyldes problemer med programvaren i enheten, men det endrer ikke det faktum at den mye billigere 1200-modellen ga langt høyere hastighet da vi testet den.

Rekkevidden er det imidlertid ingenting å si på, og signalstyrkeindikatoren på fronten gjør det lett å plassere enheten. Når indikatoren viser fire eller fem streker, strekker det trådløse nettet seg uten videre rundt hjørner og gjennom murvegger som ellers ville blokkert eller bremset signalet kraftig. Vi konstaterte stabil tilkobling og hastigheter på 40–60 Mbit/s der det ellers var umulig å få dekning i det hele tatt.

Oppsettet kan ikke gjøres stort enklere: Den store røde knappen på fronten aktiverer WPS. Det skal man også gjøre på ruteren, og deretter tar det bare et minutt før alt er klart. FRITZ-enheten settes automatisk opp med samme nettverksnavnet og passordet som vertsnettverket. Deretter fremstår den ikke som en separat enhet. Nettverket er altså uendret; det har bare større rekkevidde.

Rent fysisk er 2400-modellen  større enn 1200-utgaven. Det skyldes en sender som setter 2400-modellen i stand til å håndtere flere samtidige signaler enn den mindre. Selv om problemet med hastigheten blir løst, vil ikke 2400-modellen være vesentlig raskere enn den billigere modellen. Den viktigste forskjellen er muligheten til å håndtere flere tilkoblinger. Slikt koster penger, og det har igjen innvirkning på prisen.


+ Lett å sette opp
+ God rekkevidde
+ Mange forbindelser
– Skuffende hastighet

Konklusjon

Skuffende hastighet gjør denne modellen til et dårligere kjøp enn den billigere 1200-modellen.

Spesifikasjoner

Merke
AVM
Nettverksstandarder
Wi-Fi 5
Tilkoblinger
1 Gigabit Ethernet-port
Hastighet
2333 Mbit/s
Mål
7,7 x 6,7 x 15,5 cm
Strømforbruk
6 watt
Vekt
160 gram
Lesehastighet
186 Mbit/s