NETGEAR Nighthawk M1

Mobil WiFi med mange funksjoner, og den beste løsningen hvis du har behov for nettilgang når du er på reise.

Med dette mobile Wi-Fi-nettverket kan du ta med nettverket på tur, også til steder uten tilgang til strøm eller andre nettverk. Den integrerte støtten for mobildata gir rask nettilgang overalt, i tillegg til at du får et lokalt trådløst nettverk som kan deles mellom kolleger og venner.

Ruteren er en lav kvadratisk boks som måler litt over ti centimeter i hver retning. Den har USB-C-kontakt for lading og en USB-port til ekstern lagring (medieserver med plass til for eksempel bilder og video). En nettverkskontakt kan brukes til å koble til en lokal enhet eller en svitsj, eller til å koble enheten til et kablet nettverk for avløse mobilforbindelsen. Det som ligner to gummiføtter, er i virkeligheten kontakter til eksterne antenner med større rekkevidde.

Det er litt uvanlig at enheten ikke er helt ferdigmontert når man får den, men det har sine grunner: Før bruk må det plasseres et mikrosimkort dypt inne i enheten. Deretter monteres batteriet og bakplaten, og så er enheten klar til bruk.

Den integrerte fargeskjermen viser status for nettverket, inkludert navn og (veldig praktisk) et passord. Det finnes en indikator for batteritilstanden og for hvor mye mobildata man har brukt. Netgear lover 24 timers drift på én lading, men under vår test var batteriet tomt allerede etter tolv timers intens bruk.

Oppsettet er ganske enkelt: Den integrerte skjermen gir svært god oversikt over hva som skal gjøres når, og sørger også for å oppdatere fastvaren til enheten automatisk. Deretter fortsetter det med et par lettfattelige dialogbokser den første gangen man kobler en datamaskin til enhetens trådløse nettverk. Der angir man navn og passord for nettverket, og dermed er alt klart til bruk. I daglig bruk fungerer det mobile modemet som et helt vanlig trådløst nettverk, bortsett fra at det er koblet til mobilnettet i stedet for et vanlig, fast bredbånd.

Enheten styres fra en nettside eller en app, og det finnes like mange funksjoner som på en vanlig ruter. Man kan sette opp et gjestenettverk, gi tilgang til porter og til og med bruke enheten som en DLNA-medieserver med et micro­SD-kort med bilder og video.
Den teoretiske topphastigheten på Nighthawk M1 ligger på 1 gigabit/sekund. Om den er mulig å nå i praksis, kommer naturligvis an på mobildekningen der man er, og om mobilmastene har den nyeste 4G-teknologien. Vår test viste en hastighet på 36 megabit/sekund, og det tilsvarer maksimal mobilhastighet på teststedet. Rekkevidde på 30 meter under vanskelige forhold, er gjennomsnittlig.

Spørsmålet er hva enheten har som man ikke kan få hvis man bruker mobilen som tilgangspunkt. Det er flere viktige forskjeller: Batteriet varer mye lenger, rekkevidde og hastighet er bedre, og enheten har alle de funksjonene man kan forvente av en ny ruter. Til gjengjeld er også prisen på høyde med mange nye telefoner.

Hjemmeside: NETGEAR Nighthawk M1

+ Den nyeste og raskeste teknologien

+ Lett å sette opp og bruke

+ Mange nettverksfunksjoner

– Relativt høy pris

Aktuell pris finner du her.

Konklusjon

Dette reisevennlige mobilmodemet er det beste på markedet, og langt mer avansert enn å bruke mobile som tilgangspunkt. er det bedste på markedet, og er langt mere avanceret end hotspot fra en mobiltelefon. Prisen er imidlertid høy.

Spesifikasjoner

Merke
Netgear
Nettverksstandarder
LTE Advanced, 802.11 a/b/g/n/ac,
Tilkoblinger
1 x USB C, 1 x USB 2.0, Gigabit Ethernet, MicroSIM, MicroSD
Hastighet
1 Gbit/s
Mål
10,5 cm x 10,5 cm x 2,4 cm
Vekt
240 gram