AVM Fritz!Powerline 1260E WLAN Set

Homeplug-settet fra tyske AVM gjør det mulig å sende nettverkssignalet gjennom strømkablene i huset og komme seg rundt områder med dårlig trådløs dekning.

av #Powerline-adaptere #AVM
6.5

Du er muligens kjent med tyske AVM og deres lett gjenkjennelige Fritzbox-rutere, som vi har testet tidligere.

Med Fritz!Powerline er selskapet klart med et nytt «homeplug»-sett – det vil si enheter som sender signalet fra ruteren til resten av boligen via strømkablene. 1260E WLAN Set er en pakke med to enheter: En 1260E og den litt mindre 1220E. Den ene kobles til den vanlige ruteren via en nettverkskabel. Den andre kobles ganske enkelt til en stikkontakt der du mangler nettverksdekning – det være seg et rom i andre etasje, i garasjen eller på kjøkkenet. 1260E kan både levere et trådløst signal langt fra ruteren og brukes til å koble til kablet utstyr via to innebygde nettverkskontakter. 1220E har kun kablet nettverkstilkobling.

Hvis du allerede har en Fritzbox-ruter, skal det ifølge AVM være enda enklere å installere de to homeplug-enhetene. Det var det ikke da vi skulle installere dem. Vi har faktisk en Fritzbox selv (7590), og i den medfølgende veiledningen er det oppgitt at man skal koble sammen de to enhetene ved ganske enkelt å trykke på en knapp på henholdsvis ruter og homeplug. Det lyktes ikke, selv etter gjentatte forsøk. Det var riktignok mulig å koble dem sammen manuelt, men utfordringene var de samme som da de to homeplug-enhetene skulle kobles til hverandre. De ville ikke akseptere hverandres godkjenningskoder, og underveis glemte den ene hele oppsettet, slik at vi måtte starte forfra med en nullstilt enhet. Det gikk til slutt, men det er altfor mange hindringer for å løse en enkel oppgave – selv om vi hadde en ruter fra samme produsent.

For å få størst mulig hastighet gjennom homeplug-enheter må man alltid prøve å unngå skjøteledninger og fordelerkontakter. Det kan imidlertid være en utfordring å finne en ledig stikkontakt nær ruteren – særlig fordi 1260E og 1220E er så store at de tar opp begge uttakene i en dobbeltkontakt. Vi målte en beskjeden nedlastingshastighet på litt under 1,5 Mbit/s med 1260E plassert i en forgrenerkontakt ved ruteren. Satte vi den rett i stikkontakten i veggen, økte hastigheten til 39 Mbit/s.

Under oppsettet kan man også velge å levere signalet fra ruteren trådløst i stedet, slik at 1260E fungerer som en trådløs bridge-enhet i stedet for en LAN-bridge – og da oppnådde vi faktisk den høyeste hastigheten med disse enhetene, nemlig 41 Mbit/s. Det virker ikke logisk at en trådløs tilkobling skal være raskere, men det kan ha sammenheng med dårlige kobberledninger eller forbindelser i huset der vi testet utstyret. Alle målinger er også gjort på tvers av de ulike kursene i huset, ettersom det er det de fleste vil ha behov for. Hastigheten er alltid høyere hvis man bruker homeplug-enheter på den samme elektriske kursen.

Når Fritz!Powerline først er satt opp, slipper du å tenke mer på saken. Bare koble den andre enheten til en stikkontakt langt unna, og koble til utstyret som skal ha tilgang til nettverk og internett. Systemet var fullstendig stabilt under hele testperioden.

AVM lover også at du kan bruke settet sammen med en nyere og oppdatert Fritzbox-ruter for å sette opp et mesh-nettverk, som gir bedre og raskere dekning, men vi klarte ikke å aktivere mesh-funksjonen. Ifølge AVM-appen krever det nemlig at man trykker på sikkerhehetsknappen på henholdsvis ruter og homeplug, og det fikk vi som tidligere nevnt aldri til å fungere.

 

Den ene enheten kobles til ruteren og stikkontakten. Deretter går nettverkssignalet via strømnettet til den andre enheten og enheter som er koblet til den.

 

 

Konklusjon

Fritz!Powerline gjør det mulig å koble til utstyr i utkanten av ruterens trådløse dekning, men oppsettet er unødvendig kranglete – og vi fikk aldri mesh-funksjonen til å fungere.

Spesifikasjoner

Merke
AVM
Oppgitt hastighet
Strømnettet: 1200 Mbit/s, 2,4 GHz-netværk: 400 Mbit/s, 5 GHz-nettverk: 866 Mbit/s
Tilkoblinger
2 x LAN per enhet
Sikkerhet
WPA2, 128-bit AES kryptering
Overføringshastighet
41 Mbit/s nedlasting, 20 Mbit/s opplasting