TP-link TL-WPA8730 Kit

Superraskt powerline-sett fra TP-Link med dobbelt funksjonalitet. Enkelt oppsett.

av Henning Dadkhah Rasmussen #Powerline-adaptere #TP-Link
9.0

Med det nye TL-WPA8730 Kit fra TP-link får du to praktiske produkter i en og samme pakke: Muligheten for å forlenge nettverket til for eksempel en annen etasje ved å sende signalene gjennom strømledningene, og en praktisk trådløs nettverksutvider som gir trådløst nett i den andre enden av strømledningene.

 

Det betyr at du plasserer den ene enheten ved siden av ruteren og kobler sammen de to med en nettverkskabel. Den andre enheten kan du sette i kjelleren eller i andre etasje og la den motta signalene fra den første enheten via strømledningene. Nå kan du bruke den andre enheten, vi kan kalle den utviderenheten, til å opprette et trådløst nett i kjelleren eller i andre etasje. Bruker du WPS-knappen, får det nye nettverket samme navn og passord som det opprinnelige nettverket, og det vil føles som om hele huset dekkes av et og samme nettverk.

 

Dessverre klarte vi ikke å få WPS-funksjonen mellom ruter og powerline-adapter til å fungere, men det skyldes sannsynligvis redaksjonens aldrende testruter – ikke settet fra TP-link. Til gjengjeld er det lett å logge på adapterens hjemmeside fra en nettleser og sette opp tingene derfra. Selve paringen mellom de to adapterne fra TP-link går helt smertefritt, så lenge du kobler dem direkte til stikkontakten i veggen, og ikke til en fordeler eller kabeltrommel.

 

Hastigheten på settet er svært god. Adapterne følger den lynraske AV1200-standarden, der data sendes med opptil 1200 Mbit i sekundet gjennom strømledningene. Når det gjelder det trådløse nettet, får du et ac-nettverk med en hastighet på 1750 Mbit i sekundet. Det er raskt nok til for eksempel strømming av musikk og film over hjemmenettverket.

 

På Extender-delen av TP-link-settet finnes det hele tre vanlige nettverkskontakter. Med dem kan du koble kablet nettverksutstyr til nettverket i den delen av huset der enheten står. Det er to kontakter mer enn på de fleste tilsvarende produkter. Har du et veldig stort hus, kan du kjøpe ekstra adaptere og koble til i andre rom.

 

Vårt eneste lille ankepunkt mot dette ellers glimrende settet er at enhetene er litt store. De tar stor plass i stikkontakten og blokkerer gjerne plassen ved siden av i en dobbeltkontakt.

 

Her ser du de svært oversiktlige oppsettsidene i nettleseren.
Her ser du de svært oversiktlige oppsettsidene i nettleseren.

Konklusjon

Her får du både powerline-sett og nettverksutvider i samme pakke. Settet er raskt klart til bruk og krever ikke noen større teknisk innsikt å installere.

Spesifikasjoner

Merke
TP-Link
Oppgitt hastighet
AV1200
Tilkoblinger
3 x Gigabit Ethernet Port
Sikkerhet
128-bit AES
Overføringshastighet
1200 Mbit (powerline), 1750 Mbit (ac)