Lightworks har en høyst tradisjonell brukerflate med enkeltklipp, tidslinje og avspillingsvindu.

Lightworks

Lightworks har mange spennende funksjoner, men lagring i Full HD bør være et minstekrav.

av Morten Skeldal Østergaard #Programmer apper spill #Andre
7.2

På hjemmesiden til videoredigeringsprogrammet Lightworks kan du lese at programmet brukes til å lage profesjonelle Holywood-filmer. Når prisen i tillegg er kroner null for lettversjonen av programmet vi fikk til test, er det vanskelig å takke nei. Førsteinntrykket av Light­works er ganske overveldende: Når du skal laste inn videoene i programmet, må du først ta stilling til informasjon om blant annet antall bilder i sekundet. Selv oppgaver som er en enkel sak i and­re programmer, blir en betydelig utfordring i Lightworks. Jeg måtte ty til både instruksjonsvideoer og søke hjelp på ulike nettfora før jeg hadde noenlunde kontroll over hvordan jeg skulle lage en overgang mellom to videoklipp. Her ville det vært fint med en kort introduksjon den første gangen man åpnet programmet.

Etter hvert fant jeg likevel ut av alle krikene og krokene i Lightworks. Den enkleste måten å bruke programmet på er å benytte seg av de omfattende høyreklikkmenyene som skiller seg ganske kraftig fra de tradisjonelle Windows-menyene. Menypunktene er imidlertid fargekodet, og det gjør det litt lettere å finne frem i de mange alternativene. Du må likevel klare å finne ut hvor i programmets arbeidsvindu du må klikke for å finne den riktige høyreklikkmenyen – for eksempel når du vil eksportere den ferdige videoen.

Når du omsider har lært deg alle triksene og er i gang med å bruke Lightworks, er det et kraftig redigeringsverktøy. Det er gode muligheter for å rette opp mørke opptak, og det finnes også en nyttig funksjon for å lage åpningstekster til videoen.

Den billigste betalingsversjonen av Lightworks koster 25 euro i måneden. Hvis du nøyer deg med gratisversjonen, må du leve med en begrensning på videoklippene du eksporterer fra programmet. Du kan nemlig bare lagre video i en oppløsning på maksimalt 1280 x 720 piksler.

Selv de enkleste smarttelefonene leverer i dag video i Full HD (1920 x 1080 piksler), og en TV med Ultra-HD har hele 3840 x 2160 piksler. Da gjør den begrensede oppløsningen i Light­works at det er vanskelig å forsvare alt arbeidet som kreves i dette kompliserte programmet.


+ Mange avanserte funksjoner

– Kan bare lagre med lav oppløsning


Last ned programmet fra:

www.komputer.no/0319

Konklusjon

Lightworks har mange spennende funksjoner, men lagring i Full HD bør være et minstekrav.

Spesifikasjoner

Merke
Andre
Funksjoner
Videoredigering
Operativsystem
Windows 7, 8 og 10
Språk
Engelsk