Programmet viser en praktisk liste over alt du har gjort, slik at du raskt kan angre hvis du gjør noe galt.

Shotcut

Shotcut er et godt redigeringsprogram, men det finnes mer brukervennlige alternativer.

av #Programmer apper spill #Andre
8.0

Shotcut er et gratis «åpen kilde»-
program. Du får kort sagt et fullblods video­redigeringsprogram helt gratis. Det er nesten for godt til å være sant. Programmet har nemlig mange funksjoner med et profesjonelt tilsnitt.

Du kan bruke Shotcut som det er, men du kan også flytte elementene i programmet og for eksempel dra tidslinjen, der du ser alle klippene dine, til den øverste delen av skjermen eller helt ut av arbeidsvinduet.

Du får et imponerende utvalg av overganger og innstillinger. Det er lett å endre for eksempel fargemetning eller kontrast i klippene mens du setter dem sammen til en ferdig video. Det er bare å velge et klipp og plukke ut de filtrene du vil bruke til å endre lyd eller bilde. Du kan også velge noen personlige favoritter, slik at du alltid har dem for hånden.

Som begynner i Shotcut setter man raskt pris på at det lagres en liste over alle handlinger man gjør i programmet, på høyre side av arbeidsvinduet. Det gjør det lett å gå lynraskt bakover i redigeringsarbeidet hvis du kommer til å gjøre feil underveis.

Når du er ferdig, kan du eksportere filmen i Ultra HD-format. Det er faktisk nesten ingen begrensninger for hvordan du eksporterer. Du kan benytte de forhåndsinnstilte eksportmulighetene til for eksempel YouTube-
videoer, som riktignok ikke kan lastes opp direkte, og du kan også velge innstillinger selv. For moro skyld forsøkte jeg å lagre et klipp i en oppløsning på fire ganger Ultra HD. Det ble imidlertid for mye for testmaskinen, og prosessen stoppet opp på én prosent, uten at det kom noen advarsel fra Shotcut. Derimot er det ingen problemer hvis du holder deg til forhånds­innstillingene. Brukerflaten er noe mindre «polert» enn i lettversjoner av betalingsprogrammene, men ikke verre enn at det er til å leve med.


+ Fleksibelt arbeidsvindu

+ Åpen kildekode

– Litt uoversiktlig


Kan lastes ned gratis fra:

www.komputer.no/0319

Konklusjon

Shotcut er et godt redigeringsprogram, men det finnes mer brukervennlige alternativer.

Spesifikasjoner

Merke
Andre
Funksjoner
Videoredigering
Operativsystem
Windows 7, 8 og 10
Språk
Engelsk