Lightworks er så kompliceret, at det ikke er umagen værd.

Lightworks

Litt for store begrensninger i gratisversjonen.

av Morten Skeldal Østergaard #Programmer apper spill #Lightworks

På nettsiden for videoredigeringsprogrammet Lightworks kan du lese om hvordan programmet kan brukes til å lage profesjonelle Hollywood-filmer. Slikt er det vanskelig å takke nei til, særlig med tanke på prisen. Den er nemlig kroner null for den enkleste versjonen av programmet.

Lightworks kan virke litt overveldende den første gangen man åpner det. Når du skal laste inn videoer i programmet, må du ta stilling til en hel del valg om blant annet antall bilder per sekund. Selv oppgaver som er ganske enkle i andre programmer blir til en utfordring i Lightworks. Jeg måtte for eksempel både se på instruksjonsvideoer og søke hjelp i diverse nettfora før jeg følte at jeg hadde noenlunde taket på overgangen mellom to videoklipp. Her ville det vært fint med en kort introduksjon den første gangen man åpnet programmet.

Etter hvert ble jeg likevel noenlunde kjent med finessene i Lightworks. Den enkleste måten å bruke programmet på er å benytte de omfattende høyreklikkmenyene som avviker ganske kraftig fra tradisjonelle Windows-menyer. Menypunktene er imidlertid fargekodet, og det gjør det litt lettere å finne frem i de mange valgene. Likevel må man fortsatt finne ut hvor i arbeidsvinduet man skal høyreklikke for å se den riktige menyen til for eksempel å eksportere den redigerte videoen.

Når du først har satt deg ordentlig inn i programmet, er det et svært kraftig verktøy. Det er gode muligheter for å rette opp undereksponerte opptak, og det er også bygd inn en brukbar funksjon for å lage titler til filmene.

Den rimeligste betalingsversjonen av Lightworks koster 25 euro i måneden. Hvis du nøyer deg med gratisversjonen, må du leve med en begrensning på videoklippene du eksporterer fra programmet. Du kan nemlig bare lagre video med en oppløsning på opptil 1280 x 720 piksler. Selv de enkleste av dagens mobiltelefoner tar i dag opp video i Full HD (1920 x 1080), og en tv med Ultra-HD har hele 3840 x 2060 piksler. Det gjør at begrensningen i oppløsning er en betydelig hemsko for det kompliserte og funksjonsrike programmet.

 

+ Mange avanserte funksjoner

– Kan bare lagre i lav oppløsning

– Det tar tid å komme i gang

 

Programmet kan lastes ned fra:

www.lwks.com

Konklusjon

Lightworks er et omfattende videoredigeringsprogram, men begrensningene i gratisversjonen gjør det mindre interessant.

Spesifikasjoner

Merke
Lightworks