ASUS AiMesh Wi-Fi System AX6100

Et sett med to mesh-rutere som gir trådløst nettverk etter Wi-Fi 6-standarden.

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #Asus
9.5

Dette settet med to trådløse rutere er et mesh-system med Wi-Fi 6. Det gir førsteklasses trådløst forbindelse mellom to rutere og mulighet for å koble nettverskabler til begge enhetene. Dekningen er god, og de mange funksjonene er oversiktlig presentert. Dessuten er prisen rimelig.

De to kompakte enhetene i AX6100-settet er identiske. De har fire eksterne og to interne antenner hver. På baksiden er det en rad med nettverksporter samt to USB-porter for skrivere eller nettverksdisker. En stripe med lysdioder viser ruterens status, og en WPS-knapp gjør det lett å koble til nye enheter.

Den beste måten å konfigurere ruterne på er å bruke den tilhørende appen på mobil eller nettbrett. Appen er blant de bedre, oversatt til godt norsk og med klare instrukser om hvordan ruterne skal kobles til. Vi opplevde at den ene enheten måtte tilbakestilles før vi fikk kontakt med den andre, men heldigvis var også dette problemet beskrevet i appens hjelpetekster.

Målingene våre viste en trådløs hastighet på 564 Mbit/s fra pc til ruter. Det er et godt resultat, men ikke helt på høyde med de raskeste vi har testet. Mellom de to mesh-enhetene var hastigheten hele 929 Mbit/s. Det er nesten på høyde med et kablet nettverk og gjør at to enheter på mesh-enheten som er lengst unna, har svært god forbindelse med primærruteren, og dermed også med internett.

Også rekkevidden er svært god. Vi er vant til at mesh-nettverk er noe bedre enn konvensjonelle rutere, men her var tilkoblingen bunnsolid også der andre mesh-rutere normalt gir opp. Med en velvalgt plassering kan settet godt dekke et hus på flere hundre kvadratmeter.

Administrasjonssidene er pent oppbygd og godt oversatt til norsk. Det er mange muligheter å holde styr på, men alt er ryddig og fint med faner, underfaner og hjelpetekster. Ruteren har alle tenkelige funksjoner, også gjestenettverk og optimalisering for spillbruk.

USB-portene på baksiden kan brukes til fil- og skriverdeling via nettverket. Vi prøvekjørte funksjonen med en rask minnepinne og kunne glede oss over lese- og skrivehastigheter på henholdsvis 85 og 96 MB/s. Det er nesten på høyde med en egentlig nettverksdisk og gjør fildeling via ruteren til et reelt og nyttig alternativ.


+ Enkelt oppsett
+ Svært høy hastighet
+ Fantastisk rekkevidde
+ God fildeling
+ Enkel og god brukerflate

Conclusion

Et mesh-sett i toppklasse med bunnsolid trådløs dekning, høy hastighet, god fildeling og oversiktlig administrering.

Spesifikasjoner

Merke
Asus
Trådløs standard
WiFi 6
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit Ethernet
Nettverksporter
5 per enhet
USB-porter
1 x USB 3 1 x USB 2
Strømforbruk
10 watt / enhet
Mål
15.5 x 15.5 x 5.3 cm
Oppgitt hastighet
4804 Mbit/s
Annet
Tre frekvensbånd
Målt hastighet
929 Mbit/s / 564 Mbit/s