ASUS Lyra Trio

Asus Lyra Trio AC1750

Asus Lyra Trio er et særdeles brukervennlig system med meshrutere som gir god dekning over store områder. Vi ønsker oss likevel litt høyere hastighet på satellittenhetene, og det er for få innstillingsmuligheter.

av #Ruter #ASUS
7.4

Tre små pyramideformede rutere med navnet Lyra Trio er Asus’ oppskrift på hvordan du kan få trådløst nett med fantastisk dekning selv i store boliger.

Det er altså snakk om såkalte mesh-rutere. Det vil si at små separate enheter samarbeider om å opprett ett nettverk, og der alle enheter alltid kobler seg automatisk til den ruteren som gir den raskeste og mest stabile tilkoblingen.

Systemet fungerer ved at man erstatter en tradisjonell ruter med én av de tre enhetene, mens de to satellittenhetene bare skal kobles til hver sin stikkontakt. Oppsettet skjer ved hjelp av en app på telefonen, og det tar ikke mange minuttene å klargjøre nettverket med et passord og koble sammen de tre enhetene. Prosessen er enkel, og du får hele tiden hjelp med installasjonen i form av illustrasjoner og forklarende tekster.

Deretter kan de tre enhetene dekke opptil 500 kvadratmeter, hvis vi skal tro Asus. Et så stort hus hadde vi ikke til rådighet, men det var ikke noe problem å dekke en bolig på nesten 200 kvadratmeter og en god del av hagen. Skal du dekke enda større arealer, kan du kjøpe enheter separat og koble dem til. Du kan faktisk koble til hele 100 enheter, hvis du skulle føle for det. Vekslingen mellom ruterne skjer helt umerkelig. Jeg kunne for eksempel strømme tv og film fra internett uten pauser og utfall mens jeg gikk rundt i huset.

Perfekt oversikt over nettverket
Som med oppsettet foregår også betjeningen av nettverket fortrinnsvis fra appen Asus Lyra. Fra den er det lett å se hvor mange Lyra-enheter som er koblet sammen. Du kan endre passordet til nettverket og sette opp regler for tidsrom da visse enheter ikke skal få tilgang til internett. Stort flere innstillingsmuligheter er det ikke, og jeg savner spesielt muligheten til selv å velge hvilke enheter som skal kobles til de to frekvensbåndene på 2,4 og 5 GHz.

Derimot er det veldig fint at enhetene er beskyttet med et program fra sikkerhetsselskapet Trend Micro. Normalt gjelder en slik lisens i ett år, men med Lyra Trio er det ingen tidsbegrensning, og du slipper å bekymre deg for at nettverket skal bli hacket bare fordi du for eksempel har en gammel nettverksskriver som ikke er beskyttet.

Når det gjelder hastighetene på nettverket, ligger Lyra Trio trygt plassert midt på treet, hvis man sammenligner med kraftige, tradisjonelle rutere. Det er imidlertid normalt at man må gi avkall på de høyeste hastighetene når man velger mesh-rutere, og Lyra Trio leverer gode hastigheter hvis man sammenligner med andre mesh-systemer.

Det gjelder riktignok bare så lenge du er koblet til primærruteren. Satellittenhetene har bare to bånd, og det ene blir brukt til å kommunisere med ruteren. Derfor får du bare halv hastighet når du er koblet til en satellittenhet, og da er ikke hastigheten alltid høy nok til at du kan ha flere enheter med krevende datatrafikk, som strømming av film.

+ Ubegrenset sikkerhetslisens
+ Enkel installering
+ Fantastisk dekning
– Få innstillingsmuligheter

Dagsaktuell pris på Lyra Trio finner du her.

Konklusjon

Et brukervennlig rutersystem med god hastighet, men for få innstillingsmuligheter.

Spesifikasjoner

Merke
ASUS
Trådløs standard
802.11 a/b/g/n/ac
Nettverksporter
2 på hver enhet
USB-porter
Ingen
Mål
13,51 x 12,32 x 7,79 cm
Oppgitt hastighet
1300 Mbit/s
Annet
Smart Connect, MIMO
Målt hastighet
592 Mbit/s