Den ene knappen på fronten integrerer repeateren med et eksisterende trådløst nettverk.

AVM FRITZ! Repeater 3000

Trippelbåndsenhet for å utvide trådløse nettverk.

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #AVM
8.2

Denne lille repeateren utvider et trådløst nettverk ved å gjenta og videreføre tilkoblingen. På frontpanelet er det en WPS-knapp for å koble til et eksisterende nett, og baksiden har to utganger for kablet nettverk.

Oppsettet kan neppe gjøres enklere: Tilkoblingen mellom repeateren og den eksisterende ruteren opprettes automatisk med et trykk på WPS-knappene på begge enhetene, og både 2,4 GHz- og 5 GHz-båndet videreføres. Best dekning oppnår vi ved å plassere repeateren omtrent halvveis mellom ruteren og området der man ønsker bedre dekning.

Når tilkoblingen er etablert, skjer det forbløffende at repeateren blir borte. Naturligvis ikke fysisk, men den ses ikke lenger som en separat trådløs enhet. Den blir en integrert del av nettverket, slik at man kan bruke samme SSID (nettverksnavn) og passord overalt. Det er enkelt og praktisk.

Fine lokale hastigheter

Hastigheten til en repeater er naturlig begrenset av hvor god tilkobling man har til ruteren, og det lønner seg å eksperimentere litt for å finne den optimale plasseringen. Da det var gjort, opplevde vi at områder som tidligere var helt uten dekning, hadde stabil forbindelse og gode hastigheter til ruteren.

Ettersom repeateren også har mulighet for tilkobling via kabel, kunne vi teste hastigheten via trådløst nett direkte til en kablet tilkobling, og det så bra ut: Med over 300 Mbit/s er hastigheten rundt repeateren svært god og begrenses ikke av hastigheten tilbake til hovedruteren.

Den største fordelen ved repeateren er at den er så lett å koble til. Man kan kjøpe en «ekte» ruter for samme pris og sette den opp som repeater, men det er en mer omstendelig prosess enn med den lille FRITZ!-boksen.


+ Enkelt oppsett
+ God hastighet via kabel
– Relativt dyr

Konklusjon

Den lille repeateren fungerer glimrende, men prisen er høy.

Spesifikasjoner

Merke
AVM
Trådløs standard
WiFi 5
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit Ethernet
Nettverksporter
2
Strømforbruk
8 watt
Mål
8.8 x 13.6 x 18.4 cm
Oppgitt hastighet
866 Mbit/s
Målt hastighet
317 Mbit/s