FRTIZ!Box 7530 er en ADSL-ruter med mange funksjoner.

AVM FRITZ!Box 7530

Ruter for ADSL-tilkobling og avansert hjemmenettverk.

av #Ruter #AVM
9.3

FRITZ!Box 7530 har et beskjedent ytre. Et lite kabinett uten synlige antenner, med knapper, statuslamper og fire nettverksporter. Den har imidlertid noen ekstra tilkoblingsmuligheter som tyder på at ruteren har mer å by på enn man ser ved første øyekast: Den kan kobles direkte til en ADSL-forbindelse, og den har tilkobling for både vanlige og profesjonelle fasttelefoner.

Tilkobling og oppsett er enkelt, særlig hvis du kobler til internett via ADSL. I så fall kan man uten videre erstatte den enkle ruteren man gjerne får når man bestiller bredbånd. FRITZ!Box kan også brukes som en vanlig ruter via en av nettverksportene, eller den kan dele mobildata fra mobilen via USB-porten. Det er smart.

Uansett hva slags ekstern tilkobling man benytter, er det lett å få et vanlig trådløst nettverk til å fungere – og WPS-knappen gjør det enkelt å koble til ulike enheter. Ruteren har god rekkevidde på tvers av det ganske krevende testoppsettet vårt. Derimot er ikke topphastigheten på 218 Mbit/sekund særlig imponerende.

Mange ekstrafunksjoner

Det mest interessante ved denne ruteren er de mange mulighetene man får med det integrerte FRITZ!OS. De styres via enkle og oversiktlige nettsider som presenterer forskjellige kategorier og virkemåter på en praktisk måte.

Der finner vi gjestenettverk og offentlige tilgangspunkter, medieserver, oversikt over tilkoblede enheter, oppsett av mesh-nettverk og mye mer. Vi legger også merke til at det er lett å bruke ruteren som nettverksdisk: Kobler man en lagringsenhet til USB-porten, kan man dele filer både i og utenfor huset. Det er til og med mulig å velge hvem som skal ha tilgang til hvilke mapper på lagringsenheten.

Hastighetstesten av nettverksdisken viste lese-/skrive hastigheter på knappe 40 MB/s. Det er brukbart, men selvsagt ikke like raskt som med «ekte» NAS-enheter. Ruteren kan også strømme direkte fra en minnepinne til en tv. Det fungerer uten problemer.

Den mest spesielle funksjonen er likevel at ruteren kan styre telefoner. Den har innebygd anropslogg, telefonsvarer, IP-telefoni og til og med en enkel faks. Det kan kanskje virke utdatert, men det er en smart løsning hvis man faktisk har behov for et lite telefonsystem.


+ Kan bruke ADSL- og mobiltilkobling
+ Støtter mesh-nettverk
+ Integrert telefonsystem
– Ikke spesielt rask


Pris og forhandler finner du her:

https://prisjakt.no/

Konklusjon

FRITZ!Box er et svært godt valg hvis du har behov for de avanserte funksjonene, og særlig hvis du kobler deg til internett via ADSL.

Spesifikasjoner

Merke
AVM
Trådløs standard
802.11ac, 802.11n
Kabelnettverk/ethernet
DSL, telefon
Nettverksporter
4 x Gibabit Ethernet
USB-porter
1 USB-3
Strømforbruk
6 W
Mål
20,8 x 3,7 x 15,0 cm (b x h x d)
Oppgitt hastighet
866 Mbit/s
Annet
Nettverksdisk: 38 MB/s
Målt hastighet
218 Mbit/s