Den røde fronten med store status­lamper er lite diskré, men gir god oversikt over ruterens status.

AVM FRITZ!Box 7560

En god og behagelig brukervennlig ruter

av #Ruter #AVM
9.2

Førsteinntrykket av Fritz!Box 7560 er at den kunne sett bedre ut, men under det noe spesielle eksteriøret finnes det en gjennomtenkt ADSL-ruter med telefonifunksjon, støtte for kab­lede og trådløse DECT-telefoner og til og med telefonsvarer.

Antennene skjuler seg i de to “finnene” på toppen, og to store knapper brukes til å koble til trådløse telefoner og andre trådløse enheter. På baksiden finner man de vanlige fire portene for kablet nettverk samt en port for (A)DSL-tilkoblingen ut av huset, en port for kablet telefon og en USB-port for eksterne lagringsenheter og annet. På undersiden er det en etikett der man finner passord og annen nøkkelinformasjon.

Oppsettet er enkelt hvis du har en ADSL-tilkobling og lar Fritz-boksen erstatte ruteren fra tjenesteleverandøren: Du kobler en pc (eller et nettbrett) til ruteren og besøker en bestemt nettadresse. Her sørger en veiviser for å gå gjennom det nødvendige, og det er lett å få det til å virke.

Hvis du derimot har for eksempel en fiberoptisk tilkobling, må portene på ruteren settes opp på en annen måte, og det må skje helt etter oppskriften: Det slo feil da vi koblet om kablene litt for tidlig, og vi var nødt til å nullstille ruteren og starte forfra. Det kunne vært bedre.

I det daglige er ruteren et ytterst behagelig bekjentskap. Administrasjonssidene er oversiktlige, med en fin balanse mellom god oversikt og tekniske detaljer, og inviterer til å utforske mulighetene for å benytte flere av funksjonene. Vi gleder oss blant annet over innstillinger for gjestenettverk. De gjør ruteren egnet til bruk som offentlig WiFi på kafeer og lignende.

Det er likevel telefonsystemet som gjør at Fritz-boksen skiller seg fra konkurrentene: Ruteren kan styre opptil seks trådløse telefoner (og én med kabel) med telefon­svarer, dag/natt-innstillinger og mye mer. Alt er lett å sette opp fra administrasjonssidene – også telefonsvareren. Veldig smart!

Også hastighetene er konkurransedyktige: N-nettverket på 2,4 GHz sniker seg så vidt over 100 Mbit/s, mens AC-nettverket på 5 GHz (som har kortere rekkevidde) gir 356 Mbit/s. Rekkevidden i vårt ganske utford­rende testmiljø er på 25–30 meter (målt ved 2,4 GHz) – og det er gans­ke gjennomsnittlig.

Konklusjon

Trenger du en ruter som også fungerer som telefonsentral, er Fritz!Box 7560 et godt valg. Hvis du bare vil ha en ruter, finnes det rimeligere alternativer.

Spesifikasjoner

Merke
AVM
Trådløs standard
IEEE802.11a/b/g/n/ac
Nettverksporter
4 stk.
USB-porter
1
Mål
22,0 x 4,7 x 19,5 cm
Oppgitt hastighet
1,3 Gbit/sekund
Målt hastighet
356 Mbit/sekund